Хроника

Амерички пилот кога су оборили босански Срби кандидат за Конгрес

Штампа
четвртак, 07. јул 2011.

Капетан Скот О’Грејди, чији су авион Ф-1 1995. године обориле снаге Војске Републике Српске, најавио да је да ће се кандидовати за конгресмена тексашке области дистрикт 33 у Доњем дому Конгреса САД.

О’Грејди, иначе кандидат Републиканске странке, био је у центру пажње америчке нације када је после обарања авиона шест дана избегавао да падне у руке босанских Срба.

Он је 1995. учествовао у обезбеђивању зоне забране летења над Босном и Херцеговином, када је његов авион погођен ракетом совјетске производње.

О’Грејди је данима за длаку измицао Војсци РС. Преживљавао је захваљујући ограниченим залихама хране, инсектима које је ловио и обуци из преживљавања у природи, све док америчка војска није ухватила његов сигнал и послала му у помоћ тим маринаца који га је спасао.

“Ово искуство ми је омогућило да на јединствен начин ценим наш демократски систем и слободе које често схватамо здраво за готово... Али ја од људи не тражим да ме изаберу због тих шест ужасних дана када сам био у средишту пажње јавности, већ зато што ће тиме подржати једног јаког конзервативца који који се никада неће колебати у одбрани принципа нашег Устава”, обратио се О’Грејди бирачима, осврнувши се на период проведен у Босни након обарања авиона.

О’ Грејди важи за доброг и надахнутог говорника, а познат је и по свом успешном залагању за слободу ношења ватреног оружја.

"Ја познајем важност и цену жртве и верујем у племенитост рада у јавној служби. Бићу конзервативни глас који се бори против наметљивих интервенција Вашингтона, брани мала предузећа од претераног опорезивања и сувишних законских одредби, и залаже се за инвестиције у образовање", најавио је О’Грејди свој ангажман.

Дипломирао је на Универзитету за Аеронаутику у Прескоту, Аризона, и исте године је примљен у ратно ваздухопловство САД. Као пилот ратног ваздухопловства САД забележио је 1300 сати лета - од чега преко 1000 у Ф-16, и 12 година је био ангажован у служби УН.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]