Početna strana > Hronika > Američki pilot koga su oborili bosanski Srbi kandidat za Kongres
Hronika

Američki pilot koga su oborili bosanski Srbi kandidat za Kongres

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. jul 2011.

Kapetan Skot O’Grejdi, čiji su avion F-1 1995. godine oborile snage Vojske Republike Srpske, najavio da je da će se kandidovati za kongresmena teksaške oblasti distrikt 33 u Donjem domu Kongresa SAD.

O’Grejdi, inače kandidat Republikanske stranke, bio je u centru pažnje američke nacije kada je posle obaranja aviona šest dana izbegavao da padne u ruke bosanskih Srba.

On je 1995. učestvovao u obezbeđivanju zone zabrane letenja nad Bosnom i Hercegovinom, kada je njegov avion pogođen raketom sovjetske proizvodnje.

O’Grejdi je danima za dlaku izmicao Vojsci RS. Preživljavao je zahvaljujući ograničenim zalihama hrane, insektima koje je lovio i obuci iz preživljavanja u prirodi, sve dok američka vojska nije uhvatila njegov signal i poslala mu u pomoć tim marinaca koji ga je spasao.

“Ovo iskustvo mi je omogućilo da na jedinstven način cenim naš demokratski sistem i slobode koje često shvatamo zdravo za gotovo... Ali ja od ljudi ne tražim da me izaberu zbog tih šest užasnih dana kada sam bio u središtu pažnje javnosti, već zato što će time podržati jednog jakog konzervativca koji koji se nikada neće kolebati u odbrani principa našeg Ustava”, obratio se O’Grejdi biračima, osvrnuvši se na period proveden u Bosni nakon obaranja aviona.

O’ Grejdi važi za dobrog i nadahnutog govornika, a poznat je i po svom uspešnom zalaganju za slobodu nošenja vatrenog oružja.

"Ja poznajem važnost i cenu žrtve i verujem u plemenitost rada u javnoj službi. Biću konzervativni glas koji se bori protiv nametljivih intervencija Vašingtona, brani mala preduzeća od preteranog oporezivanja i suvišnih zakonskih odredbi, i zalaže se za investicije u obrazovanje", najavio je O’Grejdi svoj angažman.

Diplomirao je na Univerzitetu za Aeronautiku u Preskotu, Arizona, i iste godine je primljen u ratno vazduhoplovstvo SAD. Kao pilot ratnog vazduhoplovstva SAD zabeležio je 1300 sati leta - od čega preko 1000 u F-16, i 12 godina je bio angažovan u službi UN.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner