Хроника

Амерички конгрес одобрио још 106 милијарди долара за рат у Ираку и Авганистану

Штампа
петак, 19. јун 2009.

ВАШИНГТОН – Амерички конгрес усвојио је и послао председнику Бараку Обами на потпис закон о додели средстава којим се издваја и 106 милијарди долара за ратове у Ираку и Авганистану.

Закон конкретно предвиђа 79,9 милијарди долара за борбу, 7,7 миљарди за сузбијање пандемије мексичког грипа (Х1Н1) и 1,4 милијарде за помоћ Пакистану који се бори против талибанских снага које прелазе границу са Авганистаном, јавио је Ројтерс.

И републиканци и демократе гласали су огромном већином за закон, али његовом усвајању је претходила политичка расправа о хитном затварању америчког војног затвора у Гвантанамо беју и повећању подршке ММФ-у која показује са каквим се тешкоћама амерички председник суочава у Конгресу, без обзира на то што његове демократе контролишу и Сенат и Представнички дом.

Законодавци су, после вишенедељене расправе Беле куће и две странке, ставили извесна ограничења на Обамине напоре да се затвори контроверзни затвор у војној бази у Гвантанамо беју на Куби где је још притворено 200 осумњичених за тероризам.

Конгрес је дозволио да влада доведе осумњичене на америчко тле, али не и да буду трајно притворени у САД. Законом се забрањује да они који су били осумњичени за терористичке нападе до 30. септембра буду пуштени на слободу у Америци чак и ако су ослобођени оптужби.

Препирка се водила и око кредита од 100 милијарди долара ММФ-у који покушава да помогне земљама у развоју да преживе економску кризу.

Републиканци су изразили бојазан да ће ММФ користити та средства за зајмове америчким противницима, попут Ирана и Венецуеле.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]