Početna strana > Hronika > Američki kongres odobrio još 106 milijardi dolara za rat u Iraku i Avganistanu
Hronika

Američki kongres odobrio još 106 milijardi dolara za rat u Iraku i Avganistanu

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jun 2009.

VAŠINGTON – Američki kongres usvojio je i poslao predsedniku Baraku Obami na potpis zakon o dodeli sredstava kojim se izdvaja i 106 milijardi dolara za ratove u Iraku i Avganistanu.

Zakon konkretno predviđa 79,9 milijardi dolara za borbu, 7,7 miljardi za suzbijanje pandemije meksičkog gripa (H1N1) i 1,4 milijarde za pomoć Pakistanu koji se bori protiv talibanskih snaga koje prelaze granicu sa Avganistanom, javio je Rojters.

I republikanci i demokrate glasali su ogromnom većinom za zakon, ali njegovom usvajanju je prethodila politička rasprava o hitnom zatvaranju američkog vojnog zatvora u Gvantanamo beju i povećanju podrške MMF-u koja pokazuje sa kakvim se teškoćama američki predsednik suočava u Kongresu, bez obzira na to što njegove demokrate kontrolišu i Senat i Predstavnički dom.

Zakonodavci su, posle višenedeljene rasprave Bele kuće i dve stranke, stavili izvesna ograničenja na Obamine napore da se zatvori kontroverzni zatvor u vojnoj bazi u Gvantanamo beju na Kubi gde je još pritvoreno 200 osumnjičenih za terorizam.

Kongres je dozvolio da vlada dovede osumnjičene na američko tle, ali ne i da budu trajno pritvoreni u SAD. Zakonom se zabranjuje da oni koji su bili osumnjičeni za terorističke napade do 30. septembra budu pušteni na slobodu u Americi čak i ako su oslobođeni optužbi.

Prepirka se vodila i oko kredita od 100 milijardi dolara MMF-u koji pokušava da pomogne zemljama u razvoju da prežive ekonomsku krizu.

Republikanci su izrazili bojazan da će MMF koristiti ta sredstva za zajmove američkim protivnicima, poput Irana i Venecuele.

(Tanjug)