Početna strana > Hronika > Američka vojska oborila sovjetski rekord po prisustvu u Avganistanu
Hronika

Američka vojska oborila sovjetski rekord po prisustvu u Avganistanu

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. novembar 2010.

VAŠINGTON - Danas se navršava devet godina i 50 dana otkako su američke vojne snage započele borbu u Avganistanu, što je tačno toliko vremena koliko su snage bivšeg Sovjetskog Saveza provele u toj zemlji pre povlačenja 1989. godine.

SAD planiraju da produže svoje prisustvo u Avganistanu još najmanje četiri godine, s ciljem da se akcija okonča 2014. godine, objavio je danas Glas Amerike na svom sajtu na srpskom jeziku.

Pentagon u polugodišnjem izveštaju priznaje da se planovi da se uspostavi funkcionalna avganistanska vlada i ojača ekonomski razvoj odvijaju sporije zbog slabog bezbednosnog napretka.

Napredak koji je postignut od kada su SAD poslale dodatnih 30.000 vojnika u Avganistan, ranije ove godine, u izveštaju Pentagona od pre nekoliko dana opisuje se kao slab.

U studiji se takođe navodi da su postignuti rezultati u jačanju bezbednosne situacije u ključnim delovima Avganistana, ali da talibani nisu tako lako savladivi neprijatelji.

Komandant američkih snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus izjavio je početkom sedmice da bezbednosne snage u toj zemlji počinju da pokazuju znake sposobnosti da potpuno preuzmu kontrolu u zemlji do 2014, ističući da do tog momenta ipak ima još dosta posla.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner