Početna strana > Hronika > Ambasadorka SAD u NATO: Želja NATO da se na teritoriji Srbije i Kosova prevaziđu istorijski problemi i da uspostave inkluzivna manjinska prava sa obe strane granice
Hronika

Ambasadorka SAD u NATO: Želja NATO da se na teritoriji Srbije i Kosova prevaziđu istorijski problemi i da uspostave inkluzivna manjinska prava sa obe strane granice

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. februar 2019.

 Ambasadorka SAD u NATO Kej Bejli Hačinson ocenjuje da bi se postizanjem normalizacije odnosa između Beograda i Prištine ublažili i drugi problemi na obe strane.

"Želimo da Kosovo i Srbija rade zajedno na normalizaciji. Normalizacija bi doprinela i da se ublaže mnoga druga otvorena pitanja koje imaju obe zemlješ, kaže Hačinson.

Ambasadorka SAD pri NATO kaže da je želja NATO da se na teritoriji Srbije i Kosova prevaziđu istorijski problemi i da uspostave inkluzivna manjinska prava ”sa obe strane granice”. 

Kada je reč o odnosima NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama posle promene njihovog mandata u vojsku, ambasadorka Kej Bejli Hačinson ocenjuje da će Alijanska nastaviti da radi sa kosovskim vlastima na uspostavljanju vojnne službe koja će biti ”uređena na pravi način”. 

”To podrazumeva uključivanje svih manjinskih grupa, ali i da rast snaga bude zarad dobrobiti i bezbednosti Kosova”, zaključila je Hačinson. 

Američka ambasadorka Kej Bejli Hačinson nalazi se u Briselu gde se na ministrskom sastanku u sredu i četvrtak očekuje rasprava o daljem angažamnu NATO sa Kosovskim bezbednosnim snagama posle promene njihovog mandata.

(Tanjug)