Хроника

Амбасадорка Кине у Београду: И пре коронавируса постојало расположење против глобализације, али државе ће морати да превазиђу предрасуде и неслагања и да раде заједно

Штампа
петак, 29. мај 2020.

 Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је данас да је и пре корона вируса у свету било расположење против глобализације, а да након пандемије државе морају да превазиђу предрасуде и неслагања и да морају да раде заједно, јер ниједна не може сама да се с тим суочи.

Епидемија је открила недостатке и крхкост, како у здравственом систему, тако и у глобалном ланцу снабдевања и производње, истакла је она на отварању Београдског стратешког дијалога.

Чен Бо је пренела кинески став да ће после короне ојачати јединство у свету, јер вирус не бира нације и друштвене системе.

Јавиће се још снажнија чежња људи за лепим животом. А свака земља дужна је да изађе у сусрет позиву свог народа, објаснила је она, указујући да економски опоравак није ништа мањи од борбе против епидемије.

Како је најавила, Кина ће у наредном периоду дати две милијарде долара другим државама за борбу против корона вируса.

Амбасадор Русије Александар Боцан Харченко оценио је да је велики проблем, а можда и криза међународне сарадње недостатак поверења, а да је криза са корона вирусом потврдила много ставова које је његова земља износила раније.

Он је упозорио да је очигледно да нико не стоји по страни од претње вирусом, за разлику од, например, опасности од тероризма, о чему су озбиљно размишљале само земље које су се налазиле у кризном жаришту, док су друге сматрале да ће их то заобићи.

Корона криза показала је да је глобална претња и да ниједна земља и ниједан човек не може да сачува себе у „мирној луци“, напоменуо је Боцан Харченко. Он је нагласио да су у борби против короне најефикасније биле земље које су сачувале свој суверенитет и институције, као и могућност да се прилагођавају ситуацији.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]