Početna strana > Hronika > Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet: Formiranje vojske Kosova pozitivan korak; Neke osobe pogrešno shvatile da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija
Hronika

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet: Formiranje vojske Kosova pozitivan korak; Neke osobe pogrešno shvatile da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. decembar 2018.

 Novi ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet kaže da je najavljeno formiranje vojske Kosova, o kojoj će parlament raspravljati 14. decembra, "pozitivan korak"

Kosnet, koji je nedavno na mestu ambasadora u Prištini zamenio Grega Delavija, rekao je u intervjuu za televiziju RTK da su kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti deo "međunarodnih mirovnih operacija".

"Kosovo je došlo do tačke kada, umesto da samo koristi mehanizme međunarodne bezbednosti, može i doprineti, što je dobrodošlo", rekao je Kosnet i dodao da je to dugačak proces koji će trajati više godina. 

On je istakao da će se tokom mandata u Prištini fokusirati na podršku liderima Prištine i Beograda da nađu način da nastave sa dijalogom, kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo rešenje. 

Prema njegovim rečima, ovo je kritičan momenat za dijalog, kao i da je veoma važno da Beograd i Priština pristupe tome "u duhu saradnje". 

"Kada govorimo o dijalogu u Vačingtonu, govorimo o sveobuhvatnoj raspravi o svim pitanjima koja godinama razdvajaju dve zemlje. Ono što treba da vidimo je proces koji se završava sporazumom korisnim za obe države", rekao je Kosnet u četvrtak. 

On je dodao i da su mnogi pogrešno shvatili da SAD forsiraju promenu granice ili razmenu teritorija, ali da njegovi nadređeni u Vašingtonu pokušavaju da objasne da su SAD zainteresovane za sporazum koji je "dogovoren dobrom voljom obe strane". 

"SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluce da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano", rekao je Kosnet i dodao da vlada SAD to ne forsira. 

Upitan da li bi razmena teritorija bila prihvatljiva za SAD, ukoliko bi se dve strane tako dogovorile, Kosnet je kazao da SAD nemaju predrasude. 

"Ne kažemo da ne treba razgovarati o određenom pitanjima i ne kažemo da su potrebni određeni ishodi. Beograd i Priština su pregovarači. Uvek ćemo pdržati Kosovo, ali pod tim se ne podrazumeva da ćemo se slepo složiti sa svakom idejom vlade u Prištini. Podržaćemo Kosovo u naporima da obezbede mir, napredak, pravdu. Te ciljeve ne smatramo kontradiktornim širem cilju - želimo iste stvari i za druge države regiona", rekao je Kosnet. 

On je dodao da SAD smatraju Kosovo "uspešnom pričom" ne samo za SAD već i za građane Kosova. 

"Smatram da je posvećenost Amerike budućnosti Kosova nepokolebljiva. U stvari, rekao bih, to je oblast gde postoji potpuni konsenzus između republikanaca i demokrata, između vlade, administracije i Kongresa", zaključio je Kosnet.

"Neki pogrešno shvatili da SAD traže promenu granice"

Priština -- Novi američki ambasador na Kosovu Filip izjavio je da su "neke osobe pogrešno shvatile" da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija.

"Novi šefovi u Vašingtonu su se potrudili da objasne da smo zainteresovani za sporazum koji je dogovoren dobrom voljom između strana", izneo je on.

Ambasador je rekao da "SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano". 

"Ponovo želim da kažem da ih moja zemlja (SAD) ne tera na to. Ne vidimo obavezno ovo pitanje kao ključ dijaloga", kazao je on. 

Ambasador Kosnet je rekao da vidi da je veliki deo dijaloga usredsređen upravo na pitanje granica. 

"Mislim da su razgovori o granici samo jedan aspekat široke lepeze diskusija koje treba da se održe između dve zemlje i takođe treba da se dotakne ekonomska saradnja, bezbednost, kultura, obrazovanje, pravosuđe, posebno pravda, široka gamu pitanja o kojima treba da razgovaraju dve vlade i značajno je da se ne zadržimo na samo jednom aspektu problema", kazao je on. 

Američki ambasador je istakao da su Kosovo i Srbija dve suverene države. 

"Mi ćemo uvek podržati Kosovo", kazao je američki ambasador, "iako se slepo ne slažemo sa svakom idejom koja dolazi iz vlade Kosova". 

"Ali ćemo podržati Kosovo u naporima za uspostavljanje mira, prosperiteta, pravde u zemlji i regionu", kazao je Kosnet i dodao da je značajno istaći da su SAD spremne da podrže strane za održivo i obostrano korisno rešenje, ali da one, SAD, "ne pišu scenario" za to.

(Tanjug-Beta)