Početna strana > Hronika > Ambasador SAD u Prištini DŽefri Hovenijer: SAD pozdravljaju odluku Kosova da u principu prihvati predlog EU. Privremeni sporazum će doneti značajne koristi i Kosovu i Srbiji
Hronika

Ambasador SAD u Prištini DŽefri Hovenijer: SAD pozdravljaju odluku Kosova da u principu prihvati predlog EU. Privremeni sporazum će doneti značajne koristi i Kosovu i Srbiji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. februar 2023.

 Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu DŽefri Hovenijer pozdravio je izjavu emisara Evropske unije Miroslava Lajčaka da je Kosovo u načelu prihvatilo predlog Evropske unije, uz ocenu da će "Kosovo i Srbija imati značajne koristi".

„SAD su ohrabrene i pozdravljaju odluku Kosova da takođe u principu prihvati predlog Evropske unije i nastaviće da pružaju punu podršku dijalogu koji vodi EU. Privremeni sporazum će doneti značajne koristi Kosovu i Srbiji“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je juče u objavi na Tviteru napisao da „Kosovo prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

On je, nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom, rekao da smatra da je evropski predlog dobra osnova za dalje razgovore i „solidna“ platforma za dalje napredovanje.

Kurti je rekao da će tokom razgovora u Briselu postaviti neka pitanja o tom planu.

„Neka pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima sprovođenja i rokovima uskoro će biti razmotrena tokom razgovora u Briselu. Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu“, napisao je Kurti na Tviteru.

On je dodao da treba intenzivirati proces dijaloga „o punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz uzajamno priznanje u centru“.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner