Хроника

Амбасадор САД при ОБЕС-у: Подржавамо пут Србије у ЕУ, али куповина руског наоружања и нетранспарентни договори са Кином не доприносе томе

Штампа
четвртак, 28. мај 2020.

 Амерички амбасадор при Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Џејмс Гилмор поручио је да његова земља подржава циљ грађана Србије да се ојача демократија и земља постане део Европске уније (ЕУ), али је упозорио да недавна куповина руског наоружања и нетранспарентни договори са Кином не доприносе остварењу тих циљева.

Гилмор је, коментаришући извештај амбасадора ОЕБС у Србији Андреа Ориција пред Сталним саветом ОЕБС, нагласио да Сједињене Државе снажно подржавају демократску, просперитетну и мирну будућност за Западни Балкан и препознају важну улогу Србије у остварењу тог циља, наводи се у саопштењу мисије САД при ОЕБС.

"Моја влада демонстрирала је нашу искрену преданост таквој будућности постављајући специјалног председничког изасланика за осигура конкретан резултат у дијалогу Београда и Приштине, уз специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан", подсетио је Гилмор.

Он је навео да су САД помогле да се две стране доведу за сто и разговарају о техничким питањима, а резултат је потписивање писма о намерама о успостављању авиолетова између две престонице, као и развијање друмских и железничких конекција како би се унаредила трговина.

Гилмор је поздравио ангажовање канцеларије ОЕБС у Србији и самог Ориција да се ефикасно одговори на захтев владе Србије за израдом Медијске стратегије.

"Ви и представник ОЕБС за слободу медија сте веома брзо реаговали и пренели забринутост због рестрикција у приступу инфомацијама током ванредног стања у Србији уведеног због пндемије ковода-19", нагласио је Гилмор и поздравио одлуку владе Србије да се прилагоди околностима и обезбеди слободан проток инфрмација и одржи плурализам медија током пандемије.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]