Хроника

Амбасадор Израела у Хрватској: Време је да се потпуно забрани поклич "За дом спремни"

Штампа
понедељак, 23. новембар 2020.

Амбасадор Израела у Хрватској Илан Мор изјавио је да је време да се у Хрватској покрене потпуна забрана усташког поздрава "За дом спремни", реагујући на скрнављење споменика жртвама холокауста у Вараждину на којем су нацртани кукасти крст и усташки симбол.

"Сигуран сам да ће надлежне институције у Хрватској и даље чинити све да се починиоци што пре идентификују и изведу пред лице правде. Ово је право време да се покрене и потпуна забрана сваке употребе ноторног поздрава `За дом спремни`", наводи се у саопштењу израелске Амбасаде које је потписао амбасадор.

Мислио сам да ће нови позитивни дух помирења који данас влада у Хрватској, а који се мора похвалити, зауставити оне крајње елементе у друштву који и даље негирају холокауст, релативизују страхоте усташког режима над Јеврејима и Србима, Ромима и антифашистима који су се догодили у злогласном логору Јасеновац

Мор је навео да је био тужан и дубоко шокиран лошим вестима које су стигле из Вараждина о вандализму на новом споменику изграђеном као знак сећања на жртве холокауста, смештеном насупрот вараждинске синагоге. Споменик је изграђен од цигли из усташког логора смрти Јасеновца.

"Мислио сам да ће нови позитивни дух помирења који данас влада у Хрватској, а који се мора похвалити, зауставити оне крајње елементе у друштву који и даље негирају холокауст, релативизују страхоте усташког режима над Јеврејима и Србима, Ромима и антифашистима који су се догодили у злогласном логору Јасеновац", рекао је израелски амбасадор.

Мор је истакао да овај вандалски чин јасно показује да у Хрватској још има људи који нису научили никакву лекцију из историје и из највеће трагедије у човечанству коју су нацисти и њихови сарадници у Европи, а и у Хрватској, нанели јеврејском народу, преносе хрватски медији.

Непознати починилац нацртао је кукасти крст и написао усташко слово "У" на споменику жртвама Холокауста у Вараждину.

Из полиције су навели да су у периоду од 20. до 22. новембра црним спрејем нацртани увредљиви симболи на споменику који се налази на шеталишту, на јужној страни парка у Вараждину.

(Срна, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]