Početna strana > Hronika > Ambasador Izraela u Hrvatskoj: Vreme je da se potpuno zabrani poklič "Za dom spremni"
Hronika

Ambasador Izraela u Hrvatskoj: Vreme je da se potpuno zabrani poklič "Za dom spremni"

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je da je vreme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava "Za dom spremni", reagujući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu na kojem su nacrtani kukasti krst i ustaški simbol.

"Siguran sam da će nadležne institucije u Hrvatskoj i dalje činiti sve da se počinioci što pre identifikuju i izvedu pred lice pravde. Ovo je pravo vreme da se pokrene i potpuna zabrana svake upotrebe notornog pozdrava `Za dom spremni`", navodi se u saopštenju izraelske Ambasade koje je potpisao ambasador.

Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativizuju strahote ustaškog režima nad Jevrejima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovac

Mor je naveo da je bio tužan i duboko šokiran lošim vestima koje su stigle iz Varaždina o vandalizmu na novom spomeniku izgrađenom kao znak sećanja na žrtve holokausta, smeštenom nasuprot varaždinske sinagoge. Spomenik je izgrađen od cigli iz ustaškog logora smrti Jasenovca.

"Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativizuju strahote ustaškog režima nad Jevrejima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovac", rekao je izraelski ambasador.

Mor je istakao da ovaj vandalski čin jasno pokazuje da u Hrvatskoj još ima ljudi koji nisu naučili nikakvu lekciju iz istorije i iz najveće tragedije u čovečanstvu koju su nacisti i njihovi saradnici u Evropi, a i u Hrvatskoj, naneli jevrejskom narodu, prenose hrvatski mediji.

Nepoznati počinilac nacrtao je kukasti krst i napisao ustaško slovo "U" na spomeniku žrtvama Holokausta u Varaždinu.

Iz policije su naveli da su u periodu od 20. do 22. novembra crnim sprejem nacrtani uvredljivi simboli na spomeniku koji se nalazi na šetalištu, na južnoj strani parka u Varaždinu.

(Srna, N1)