Хроника

Амбасадор Италије у Београду: Статус кво није одржив, постизање споразума је и за Београд и за Приштину услов за наставак процеса приближавања ЕУ

Штампа
четвртак, 13. јун 2019.

 БЕОГРАД - Амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо изјави је да статус кво није одржив и да је постизање споразума и за Београд и за Приштину услов неопходан за наставак процеса приближавања ЕУ и да је саставни део приступних преговора са Србијом.

"Позитивно смо оценили напоре Србије у оквиру дијалога који треба да доведе до компромисног решења", казао је амбасадор Италије за Блиц.

Он је додао да је стабилност у региону Западног Балкана од највеће важности за цео континент, док је свеобухватни и правно обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине суштински важан како би та стабилност била остварена и одржива.

"Свесни смо препрека, али истовремено не смемо да заборавимо резултате из последњих година. Сматрамо да је дијалог који помаже ЕУ најприкладнији формат за наставак процеса. Дијалог је сложен задатак, схватамо то, али - као што су недавно подсетили, висока представница Могерини и председник Вучић - статус кво није опција", каже амбасадор.

На питање о томе какав је став Италије поводом такса и недавних догађаја на Косову, ло Кашо каже да је Италија више пута тражила од Приштине да повуче таксе што пре, како би се наставио дијалог.

"Веома ценимо одговоран став који је српско руководство заузело још на почетку кризе", казао је он и додао да Италија од Приштине очекује да се понаша у духу дијалога.

Говорећи о односу Италије и Србије, амбасадор је казао да две земље нису случајно стратешки партнери.

"Вежу нас историја, географска близина и интензивни трговински односи. Због тога у потпуности потврђујемо традиционални однос пријатељства који даје Италији легитимитет да подржава захтеве Београда у оквиру приступних преговора ЕУ", рекао је Ло Кашо.

Он је додао да "Србија треба да настави с реформама, а ми да наставимо да ценимо те напоре и да наградимо Београд и у одређеном тренутку га примимо у европску породицу", казао је амбасадор Италије.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]