Хроника

Амбасада САД у Приштини: Косовски лидери да зауставе именовања неквалификованих појединаца и особе гоњене за тешка кривична дела - на високе позиције у Влади Косова

Штампа
уторак, 14. мај 2019.

Амбасада САД у Приштини изразила је данас забринутост због именовања „неквалификованих појединаца на високе позиције у Влади Косова“ укључујући, како се наводи, „особе осуђене за ратне злочине, под активним оптужницама за тешка кривична дела и осумњичене за озбиљне злоупотребе власти“.

Из амбасаде је упућен позив политичким лидерима на Косову да „озбиљно“ схвате то питање и „зауставе и преокрену постојећи тренд у именовањима појединаца чији избор изгледа унапређује краткорочне политичке циљеве, а не легитимне потребе грађана Косова или кредибилитет државе“.

„Позивамо грађане Косова као и његове лидере да размисле о томе какво лице желе да Косово покаже свету“, стоји у саопштењу.

Наводећи да би у демократији, „појединци именовани на високе позиције требало да показују етичко и квалификовано лице свету“, из амбасаде је оцењено да „косовски обрасци именовања, нажалост, представљају супротност“.

„Неквалификовани појединци, оне које је правосуђе казнило или активно кривично гони за тешка кривична дела, као и они који су показали спремност да поступају некажњено и злоупотребљавају своја овлашћења, немају шта да раде на јавним функцијама“, стоји у саопштењу.

Оцењује се да именовање „неквалификованих“ особа „подрива јавно поверење које Косово покушава да изгради, лишава земљу компетентних и угледних појединаца који су најспособнији да обављају послове владе и срамоти жртве прошлих кривичних дела тих појединаца“.

„То и омета напредак Косова у изградњи међународног угледа који би га учинио пожељним партнером других држава и јача позицију противника који би могли да тврде да Косово није посвећено владавини права“, стоји у саопштењу.

Додаје се да на јавним функцијама „нема места за оне који су умешани у тешка кривична дела“.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]