Početna strana > Hronika > Ambasada SAD u BiH: Spremni smo na sankcije onima koji ruše Dejtonski sporazum
Hronika

Ambasada SAD u BiH: Spremni smo na sankcije onima koji ruše Dejtonski sporazum

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. oktobar 2021.

Nakon najave Milorada Dodika, predsednika SNSD-a i člana Predsedništva BiH, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog veća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e u RS, iz Ambasade SAD u BiH kazali su da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegvine.

Iz Ambasade Sjedinjenih Amaričkih Država u BiH za N1 BiH su pojasnili i to da je Bosna i Hercegvina država sa dva entiteta i Brčko distriktom.

SAD će nastaviti da podržavaju političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podela

“Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”, naveli su iz američke ambasade.

Istakli su i to da će nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

“Predlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u poslednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. SAD su spremne da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće delovanje i da, umesto toga, kroz institucije rade na unapređenju funkcionalnosti”, poručili su.

Milorad Dodik je juče na konferenciji za medije izjavio da nema nazad i da će SNSD promovisati “program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH”.

Naveo je i to da će biti povučene saglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala da formira svoju obaveštajnu strukturu”.

Naveo je i to kako SIPA-i treba zabraniti delovanje na teritoriji Republike Srpske.

(Danas)