Хроника

Ало: Драгица ударила на Вучића - премијер сам против свих; Драгомир Анђелковић: На Николићеву одлуку утицала ракија

Штампа
петак, 17. фебруар 2017.

 Драгица, Русија, ракија! Укратко, управо са те три речи може објаснити најава и одлука актуелног председника државе Томислава Николића да се упркост једногласној одлуци Председништва СНС-а, упусти у трку за шефа државе!

Да донесе одлуку, коју је својим сарадницима, пријатељима и индиректно медијима саопштио на гала прослави његовог 65. рођендана, коме није присуствовао премијер Вучић, Николића је, како сазнајемо, наговорила његова супруга Драгица Николић, али и чврсто уверење да ће у том подухвату имати велику и неоспорну подршку Русије.

- Одлука Председништва СНС-а, иако можда звучи невероватно, теже је пала Драгици Николић него Томиславу. Док се он достајанствено држао, она је тај дан преплакала. Како и свих претходних дана, одмах је почела да га убеђује да не сме да се преда, да он поново треба да буде председник, да ће победити, да се кандидује, да има подршку у странци - прича наш извор, па наставља:

- Драгица се, као што и птице на грани знају, јако много уживела у улогу прве даме, ту титулу жели да задржи по сваку цену, али не само титулу, и све благодети које иду уз њу. Ту је наравно и њена фондација, свесна је да је велико питање да ли би та фондација опстала када би она престла да буде прва дама. Плаши се и да би неки други председник можда почео да чешља послове фондације. Управо она је организовала гала рођендан за свог супруга, и пар пута му и то вече поновила да очекује да на тај важан дан донесе важну одлуку - прича наш извор.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић уверен је да су Драгица Николић али и остатак Николићевог окружења, уложили максималне напоре да га гурну у политичку битку.

-Драгица брине за своју фондацију наравно и стил живота који води. Међу тим људима који су га наговарали да се кандидује су још неки који су губитници попут Станиславе Пак, који после њега неће имати никаву функцију. И ракија свакако јесте допринела да обелодани своју одлуку јер је врло емотивно све примио и дошао у неко стање да верује да њему припада нови мандат и не схвата да странка није хтела да рескира због њега. Пио је вероватно своју томовачу- наводи Анђелковић.

- Можда постоје дилови са различитим политичким факторима, попут са Јеремићем и то о стварању новог ДОС-а, па је ово део стратегије. Када је реч о Русији, Николић је свестан да ће званична Русија подржати СНС, али могуће да он рачуна на подршку одређених пословних кругова у Русији , да са њима има одређене дилове- закључује он.

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић каже да Николићева одлука да се кандидује “најбоља ствар која се десила опозицији у последњих пет година”.

-Више пута сам писао у својој редовној колумни да је Николић најјача опозиција Вучићу. Читав његов мандат био је тиха кохабитација с Владом. Николићево кандидовање, само неколико сати пошто је рекао да неће ићи против одлуке своје странке, јесте изненађење и најбоља ствар која се десила опозицији у последњих пет година - каже Крстић.

Премијер сам против свих

Саша Јанковић, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић, Војислав Шешељ, Томислав Николић на једној и Александар Вучић сам на другој страни!

Својом одлуком да се упрокст томе што није добио подршку странке кандидује на председничким изборима и изађе на црту и самом кандидату напредњака Александру Вучићу, актуелни шеф државе Томислав Николић придружио се групи политичара чија се политика своди само на критике Вучића и жељи да га сруше, сматрају аналитичари.

Политички аналитичар Бранко Радун уверен је да ће Николић својим учешћем у трци за шефа државе помоћи опозиционим кандидатима, одмоћи Вучићу, а да притом фактички никакав значајан резултат за себе неће остварити.

- Томислав Николић ће покушати да не испадне тако да се придружио опозиционом табору и да је опозициони кандидат, али дефакто он то сада јесте. Николић неће успети да оствари неки велики резултат на изборима, напротив јер неће имати подршку странке, инфраструктуру, а и рејтинг му је поприлично ослабљен. Он ће успети само да помогне Вуку Јеремићу да уђе у други круг. Николић ће својим учешћем на изборима оштети Вучића, не баш пуно, оштетиће Шешеља више и спречити његов улазак у други круг. И сада се поставља питања која је сврха тог његовог ангажмана, када нема шансе да победи, а једини ефекат тога ће бити Јеремић у другом кругу. Дакле једини ко ће имати корист од Николићеве кандидатуре, није Николић, већ Вук Јеремић, па се логично намеће питање да ли између њих двојице постоји некакав договор - коментарише Радун.

Слично мишљење дели и политички аналитичар Дејан Вук-Станковић. Он оцењујући да је Томислав Николић одлуком да се поново кандидује за председника Србије “забио нож у ледја” Александру Вучићу, истиче да се тиме Николић дефинитивно сврстао у групу опозиционих политичких актера који већ месецима систематично оспоравају рад Владе и покушавају да сруше кредибилитет Вучића.

- Николићева одлука је шокантна и политички конфузна, али мења досадњашни поглед на председничку трку. Мислим да Николићеви домети нису много велики јер се у протекле три године бирачко тело СНС идентификовало са председником Владе тако да Николићева кандидатура може евентуалну да окрзне Вучића, али не може да му начини штету- оценио је Вук Станковић.

На питање да ли је можда Николићу “забијен нож у леђа” јер је очекивао подршку СНС и Вучића за нови мандат, Вук Станковић је рекао да је свака кандидатура питање вероватноће, а у овом случају је већу вероватноћу за победу имао Вучић.

“Ало!” је пре неколико дана ексклузивно објавио резултате последњег истраживања једне релевантне агенције, где смо имали прилику да видимо какве би резулате остварили Вучић и Николић ако би се обојица кандидовали:

Александар Вучић 46 %

Војислав Шешељ 13%

Вук Јеремић 11%

Саша Јанковић 11%

Томислав Николић 7%

Ненад Чанак 4%

(Ало)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]