Početna strana > Hronika > Alo: Dragica udarila na Vučića - premijer sam protiv svih; Dragomir Anđelković: Na Nikolićevu odluku uticala rakija
Hronika

Alo: Dragica udarila na Vučića - premijer sam protiv svih; Dragomir Anđelković: Na Nikolićevu odluku uticala rakija

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. februar 2017.

 Dragica, Rusija, rakija! Ukratko, upravo sa te tri reči može objasniti najava i odluka aktuelnog predsednika države Tomislava Nikolića da se uprkost jednoglasnoj odluci Predsedništva SNS-a, upusti u trku za šefa države!

Da donese odluku, koju je svojim saradnicima, prijateljima i indirektno medijima saopštio na gala proslavi njegovog 65. rođendana, kome nije prisustvovao premijer Vučić, Nikolića je, kako saznajemo, nagovorila njegova supruga Dragica Nikolić, ali i čvrsto uverenje da će u tom poduhvatu imati veliku i neospornu podršku Rusije.

- Odluka Predsedništva SNS-a, iako možda zvuči neverovatno, teže je pala Dragici Nikolić nego Tomislavu. Dok se on dostajanstveno držao, ona je taj dan preplakala. Kako i svih prethodnih dana, odmah je počela da ga ubeđuje da ne sme da se preda, da on ponovo treba da bude predsednik, da će pobediti, da se kandiduje, da ima podršku u stranci - priča naš izvor, pa nastavlja:

- Dragica se, kao što i ptice na grani znaju, jako mnogo uživela u ulogu prve dame, tu titulu želi da zadrži po svaku cenu, ali ne samo titulu, i sve blagodeti koje idu uz nju. Tu je naravno i njena fondacija, svesna je da je veliko pitanje da li bi ta fondacija opstala kada bi ona prestla da bude prva dama. Plaši se i da bi neki drugi predsednik možda počeo da češlja poslove fondacije. Upravo ona je organizovala gala rođendan za svog supruga, i par puta mu i to veče ponovila da očekuje da na taj važan dan donese važnu odluku - priča naš izvor.

I politički analitičar Dragomir Anđelković uveren je da su Dragica Nikolić ali i ostatak Nikolićevog okruženja, uložili maksimalne napore da ga gurnu u političku bitku.

-Dragica brine za svoju fondaciju naravno i stil života koji vodi. Među tim ljudima koji su ga nagovarali da se kandiduje su još neki koji su gubitnici poput Stanislave Pak, koji posle njega neće imati nikavu funkciju. I rakija svakako jeste doprinela da obelodani svoju odluku jer je vrlo emotivno sve primio i došao u neko stanje da veruje da njemu pripada novi mandat i ne shvata da stranka nije htela da reskira zbog njega. Pio je verovatno svoju tomovaču- navodi Anđelković.

- Možda postoje dilovi sa različitim političkim faktorima, poput sa Jeremićem i to o stvaranju novog DOS-a, pa je ovo deo strategije. Kada je reč o Rusiji, Nikolić je svestan da će zvanična Rusija podržati SNS, ali moguće da on računa na podršku određenih poslovnih krugova u Rusiji , da sa njima ima određene dilove- zaključuje on.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da Nikolićeva odluka da se kandiduje “najbolja stvar koja se desila opoziciji u poslednjih pet godina”.

-Više puta sam pisao u svojoj redovnoj kolumni da je Nikolić najjača opozicija Vučiću. Čitav njegov mandat bio je tiha kohabitacija s Vladom. Nikolićevo kandidovanje, samo nekoliko sati pošto je rekao da neće ići protiv odluke svoje stranke, jeste iznenađenje i najbolja stvar koja se desila opoziciji u poslednjih pet godina - kaže Krstić.

Premijer sam protiv svih

Saša Janković, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić na jednoj i Aleksandar Vučić sam na drugoj strani!

Svojom odlukom da se uprokst tome što nije dobio podršku stranke kandiduje na predsedničkim izborima i izađe na crtu i samom kandidatu naprednjaka Aleksandru Vučiću, aktuelni šef države Tomislav Nikolić pridružio se grupi političara čija se politika svodi samo na kritike Vučića i želji da ga sruše, smatraju analitičari.

Politički analitičar Branko Radun uveren je da će Nikolić svojim učešćem u trci za šefa države pomoći opozicionim kandidatima, odmoći Vučiću, a da pritom faktički nikakav značajan rezultat za sebe neće ostvariti.

- Tomislav Nikolić će pokušati da ne ispadne tako da se pridružio opozicionom taboru i da je opozicioni kandidat, ali defakto on to sada jeste. Nikolić neće uspeti da ostvari neki veliki rezultat na izborima, naprotiv jer neće imati podršku stranke, infrastrukturu, a i rejting mu je poprilično oslabljen. On će uspeti samo da pomogne Vuku Jeremiću da uđe u drugi krug. Nikolić će svojim učešćem na izborima ošteti Vučića, ne baš puno, oštetiće Šešelja više i sprečiti njegov ulazak u drugi krug. I sada se postavlja pitanja koja je svrha tog njegovog angažmana, kada nema šanse da pobedi, a jedini efekat toga će biti Jeremić u drugom krugu. Dakle jedini ko će imati korist od Nikolićeve kandidature, nije Nikolić, već Vuk Jeremić, pa se logično nameće pitanje da li između njih dvojice postoji nekakav dogovor - komentariše Radun.

Slično mišljenje deli i politički analitičar Dejan Vuk-Stanković. On ocenjujući da je Tomislav Nikolić odlukom da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije “zabio nož u ledja” Aleksandru Vučiću, ističe da se time Nikolić definitivno svrstao u grupu opozicionih političkih aktera koji već mesecima sistematično osporavaju rad Vlade i pokušavaju da sruše kredibilitet Vučića.

- Nikolićeva odluka je šokantna i politički konfuzna, ali menja dosadnjašni pogled na predsedničku trku. Mislim da Nikolićevi dometi nisu mnogo veliki jer se u protekle tri godine biračko telo SNS identifikovalo sa predsednikom Vlade tako da Nikolićeva kandidatura može eventualnu da okrzne Vučića, ali ne može da mu načini štetu- ocenio je Vuk Stanković.

Na pitanje da li je možda Nikoliću “zabijen nož u leđa” jer je očekivao podršku SNS i Vučića za novi mandat, Vuk Stanković je rekao da je svaka kandidatura pitanje verovatnoće, a u ovom slučaju je veću verovatnoću za pobedu imao Vučić.

“Alo!” je pre nekoliko dana ekskluzivno objavio rezultate poslednjeg istraživanja jedne relevantne agencije, gde smo imali priliku da vidimo kakve bi rezulate ostvarili Vučić i Nikolić ako bi se obojica kandidovali:

Aleksandar Vučić 46 %

Vojislav Šešelj 13%

Vuk Jeremić 11%

Saša Janković 11%

Tomislav Nikolić 7%

Nenad Čanak 4%

(Alo)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner