Početna strana > Hronika > Aljbin Kurti: Zahtev Srbije da Kosovo formira ZSO detinjast. Srbija, ako stvarno želi ZSO, prvo treba da prizna nezavisnost Kosova
Hronika

Aljbin Kurti: Zahtev Srbije da Kosovo formira ZSO detinjast. Srbija, ako stvarno želi ZSO, prvo treba da prizna nezavisnost Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. decembar 2022.

 Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je zahtev Srbije da Kosovo formira Zjednicu srpskih opština "detinjast", prenosi Gazeta ekspres.

„Ne možete postavljati detinjaste zahteve u dijalogu, a Beograd to radi. To znači da želim ovo za sebe, a ne gledam šta ti želiš. Morate zamisliti šta će se desiti ako se ista stvar dogodi i vama. To uvek treba tako predstavljati, jer je to još jedan način da se malo duže razradi reciprocitet kao zdrav princip dobrosusedskih odnosa”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da bi Srbija, ako stvarno želi Zajednicu srpskih opština, prvo trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

Da Srbija zaista želi ZSO, prva stvar koju bi trebalo da uradi je da prizna nezavisnost Kosova, rekao je Kurti i upitao zašto je Srbija čekala da na vlast dođe najveći protivnik ZSO da bi se to pitanje sprovelo.

„Ne možete tražiti u dijalogu stvari koje niste voljni da implementirate u svojoj kući. Politika je ozbiljna profesija, razgovori i pregovori takođe. Da li je tačno da je Srbija čekala da to sprovede najveći protivnik ZSO. Oni ne žele ZSO kao vrednost za sebe, već kao oružje protiv Kosova”, kazao je Kurti na sednici Skupštine Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

(Fonet)