Хроника

Аљбин Курти: У влади Косова ће бити барем један српски министар, али он не мора да буде из Српске листе

Штампа
субота, 26. октобар 2019.

 Лидер Покрета Самоопредељење и кандидат за премијера Косова Аљбин Курти изјавио је да ће имати бар једног српског министра у следећој косовској Влади, али да он не мора да буде из Српске листе.

"Направићемо договор са Демократским савезом Косова и гледати ко други може да нам се придружи. Ми ћемо поштовати Устав, али није нам потребна коалиција са Српском листом. Потребно је да имамо бар једног српског министра", рекао је Курти за ТВ Прва током обиласка Сајма пољопривреде у Приштини.

На питање да ли ће укинути таксе на робу из централне Србије и наставити дијалог, Курти је рекао да ће таксу заменити принципом реципроцитета.

"Дијалог ћемо водити по јасним принципима, али тек након разматрања 33 договора из Брисела током шест година од 2011. до 2017. године, када видимо шта је било имплементирано и какав је био утицај на живот људи на Косову", рекао је Курти.

Курти је рекао и да је важно да постоји дијалог са Бриселом о дијалогу са Београдом, јер дијалог треба да буде добро припремљен.

"Немамо могућност да из дијалога који пропадне одемо ка још једном који ће да пропадне", рекао је Курти.

Реагујући на Куртијеву изјаву, директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је лидер Самоопредељења опседнут Србима и Србијом, и да не престаје да гази и ниподаштава српски народ на Косову и његову изборну вољу.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]