Početna strana > Hronika > Aljbin Kurti: Odluka o uvođenju recipročnih mera prema Srbiji deo strategije
Hronika

Aljbin Kurti: Odluka o uvođenju recipročnih mera prema Srbiji deo strategije

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 31. maj 2020.

Portparol kosovske vlade Perparim Krueziu izjavio je danas da je nova mera Vlade koja se odnosi na proizvode iz Srbije doneta u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu i na osnovu prethodne procene primenjenih mera.

Krueziu je za Kossev rekao da su nove mere bile najavljene još 31. marta, te da Vlada sprovodi aktivnosti „u skladu sa vremenskim okvirom za primenu novih mera“.

„Nova mera je deo naše namere da uspostavimo puni reciprocitet prema Srbiji. Na osnovu prve odluke određeno je da će se odraditi procena prvih mera, i na osnovu te procene, nove mere biće usvojene. To je upravo ono što se juče dogodilo“, izjavio je Krueziu.

Na pitanje da li će, kada i koje nove mere biti primenjene Perparim Krueziu navodi da će javnost o svakoj novoj odluci kosovske vlade u vezi sa reciprocitetom biti blagovremeno obaveštena.

Kosovska vlada sinoć je donela odluku da vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole, te da je obavezno da na dokumentima za uvoz robe piše „Republika Kosovo“.

Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je na fejsbuku da je Vlada koju predvodi, pored odluke o uvođenju dodatnih mera reciprociteta prema Srbiji, donela još nekoliko odluka, preneo je Kosovo onlajn.

Kada je u pitanju mera reciprociteta sa Srbijom, Kurti navodi da je naziv „Kosovo“ ustavan, ali da Srbija primenjuje ime „Republika Srbija“, tako da je kosovska Agencija za hranu i veterinu dužna da koristi naziv „Republika Kosovo“ na svim sertifikatima.

Takođe je doneta odluka povodom sporazuma o makrofinansijskoj pomoći za Kosovo sa Evropskom komisijom, koji obuhvata kredit od milon evra sa rokom otplate do 15 godina, napisao je Kurti.

Videti još:

Vlada "Kosova" usvojila odluku o zabrani uvoza proizvoda iz Srbije ukoliko na njima nije naznačeno "Republika Kosovo"

(Fonet)