Početna strana > Hronika > Aljbin Kurti najavljuje nove akcije protiv Euleksa
Hronika

Aljbin Kurti najavljuje nove akcije protiv Euleksa

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27. avgust 2009.

Priština -- Aljbin Kurti, lider Pokreta “Samoopredeljenje”, čiji su aktivisti u utorak demolirali 28 vozila Euleksa u Prištini, najavio je nove akcije protiv misije EU.

U izjavi za prištinski Ekspres, on je kritikovao misiju EU zbog najavljenog potpisivanja sporazuma sa MUP-om Srbije i nazvao je "mutacijom UNMIK-a".

"Najavljeni protokol predstavlja još jedan dokaz da je Euleks mutacija UNMIK-a. Kosovo ne bi ništa dobilo ovim protokolom. Dobitnik bi bila samo Srbija. Ona bi dobila policijske informacije o Kosovu, jačala bi svoje veze sa Kosovom, potvrdila bi plan o šest tačaka i Rezoluciju 1244. I na kraju ispunila bi prvi uslov za liberalizaciju viza", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, “Samoopredeljenje” je bilo protiv Euleksa i pre dolaska te misije na Kosovo.

"Imali smo takav stav jer smo prethodno oprezno čitali dokumente na kojima se bazira Euleks: Rezolucija 1244, zajednički plan delovanja Saveta EU-a i plan o šest tačaka", rekao je Kurti.

Dodao je da prištinske vlasti treba da prekinu "komunikaciju i saradnju sa Euleksom dok ta misija ne odustane od protokola" sa Srbijom.

"Međutim, ne treba zaboraviti da se u slučaju protokola ne radi ni o kakvom incidentu. Problem je sam Euleks, koji umesto da prizna nezavisnost Kosova, priznaje plan o šest tačaka, koji umesto da polaže račune institucijama Kosova, ima izvršna ovlašćenja nad njima", rekao je lider “Samoopredeljenja”.

Nakon što su aktivisti “Samoopredeljenja” demolirali 28 vozila Euleksa, intervenisala je policija i uhapsila 21 aktivistu Pokreta.

(Beta)