Хроника

Аљбин Курти: Добра вест што је постигнут споразум између Србије и Косова о плаћању струје на северу Косова

Штампа
уторак, 21. јун 2022.

 Приштина -- Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да је добра вест што је постигнут споразум између Србије и Косова о плаћању струје на северу Косова.

Он је, међутим, оценио да је споразум који је данас постигнут у Бриселу између преговарача Беогарада и Приштине, уз посредовање ЕУ, резултат рада владе на чијем је челу, преноси Косово онлине писање приштинске штампе.

Како је рекао, општине на северу Косова ће ускоро почети да плаћају струју.

"Добро је што ће плаћање енергије почети на северу јер је то нанело велику штету Косову“, рекао је он.

Косово и Србија усвојили су данас у Бриселу Мапу пута за спровођење споразума о електричној енергији којим се косовска Регулаторна канцеларија за енергију обавезује да Електросерверу изда лиценцу за снабдевање електричном енергијом.

Споразумом је предвиђено и да Електросервер потпише неопходне техничке споразуме са КОСТТ-ом и КЕДС-ом за рад на енергетском тржишту Косова, међу којима је комерцијални уговор са КЕДС-ом за пружање услуга дистрибуције у четири општине са српском већином на северу

Енергетски споразум је постигнут 2013. године, али до сада није спроведен. Реч је о енергији коју Срби троше на северу и не плаћају.

Видети још:

„Српска листа“: Поздрављамо споразум о енергетици који су данас у Бриселу постигли представници Београда и Приштине. Нова компанија „Електросевер“ ће у својим рукама имати енергетски систем на северу, уз гаранције ЕУ

Мирослав Лајчак: Београд и Приштина усвојили мапу пута за примену енергетских споразума

(Косово олине-Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]