Početna strana > Hronika > Aleksej Puškov o odluci Vašingtona da pošalje još hiljadu vojnika u Poljsku: Zamisao Bžežinskog se ostvaruje, Poljska se pretvara u vojnu podršku SAD na istoku Evrope
Hronika

Aleksej Puškov o odluci Vašingtona da pošalje još hiljadu vojnika u Poljsku: Zamisao Bžežinskog se ostvaruje, Poljska se pretvara u vojnu podršku SAD na istoku Evrope

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. avgust 2020.

 Poljska se pretvara u vojnu podršku Sjedinjenih Američkih Država na istoku Evrope, izjavio je ruski senator Aleksej, komentarišući odluku Vašingtona da pošalje u tu zemlju dodatnih hiljadu američkih vojnika.

„To je bilo za očekivati. Poljsku pretvaraju u američku vojnu podršku na istoku Evrope, naravno, protiv Rusije. To je bila zamisao (američkog politikologa) Zbignjeva Bžežinskog i ona se ostvaruje. Poljska elita, opsednuta antiruskim kompleksima, van svake sumnje likuje“, napisao je Puškov na svom Telegram-kanalu.

On je istakao da ga ne bi iznenadilo da Amerikanci, nakon prebacivanja vojnika iz Nemačke u Poljsku, prebace i američke avionske bombe.

„O tome je već govorila ambasadorka SAD u Varšavi (Žoržet) Mosbaher. Nju je tada Amerika dezavusiala – kažu, pogrešila je i generalno ne razume dobro ono o čemu priča. Varšava je saopštila da nema takvih planova. Međutim, ona se verovatno izletela zbog nepromišljenosti ili naprotiv, ispričala namerno, kao prvi 'probni balon', budući scenario razvoja događaja: premestiti američke atomske bombe iz Nemačke, koja nije oduševljena njima, u Poljsku, koja će ih dočekati radosno“, rekao je senator.

On je dodao je Poljskoj preti narušavanje bezbednosti.

„Druga je stvar koliko je to potrebno i korisno za Poljsku kao zemlju ─ da se pretvori u najnaprednije uporište Amerike u Istočnoj Evropi. Poljska elita će zadovoljiti svoje ambicije, ali bezbednost Poljske, kojoj niko ionako ne preti, to neće ojačati, već će, naprotiv, ozbiljno potkopati“, zaključio je senator.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države i Poljska završile su u ponedeljak pregovore na kojima je odlučeno da u Poljsku bude poslato dodatnih hiljadu američkih vojnika. Šef Pentagona Mark Esper je istakao će ta odluka Amerike omogućiti „efikasno obuzdavanje Rusije“.

(Sputnik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner