Хроника

Александар Вулин: Повезивање противавионског система ПАСАРС са модернизованим радаром "Жирафа" је велика ствар за читаву војску Србије

Штампа
недеља, 09. август 2020.

На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници одржано је испитивање рада против-авионског самоходног артиљеријско-ракетног система (ПАСАРС) са интегрисаним ракетама "Игла" увезаног са модернизованим осматрачко аквизицијским радаром "Жирафа".

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да је повезивање против-авионског система ПАСАРС заједно са модернизованим радаром "Жирафа", велика ствар не само за против-ваздухопловну одбрану, већ за читаву војску Србије, саопштено је из министарства.

Вулин је током обиласка војног аеродрома у Батајници рекао да се Војска Србије непрекидно модернизује а да се људи обучавају и показују да су инжењери и конструктори у стању да прате светске трендове и да налазе најбоља решења која могу да се примене на техници и технологији коју поседује Србија.

"Војска Србије, захваљујући таквим људима, у стању је да се опрема и наоружава много јефтиније него што би то радила да је на тржишту", рекао је Вулин приликом испитивања осматрачко-аквизицијског радара ПАСАРС.

Како се наводи у саопштењу, ПАСАРС-16, чија је основна варијанта уведена у наоружање прошле године, самоходно против-авионско орудје базирано на топу "Бофорс" од 40 милиметара и модернизовани радар "Жирафа" који је основни осматрачки сензор батерије система ПАСАРС, су два система који чине основу модернизоване трупне ПВО.

Како се наводи, на радару "Жирафа" у току су испитивања, пре увођења у наоружање, софтверског радарског пријемника који значајно побољшава његове способности, што је прва фаза у модернизацији тог радара на коме се унапредјују разни подсистеми како би имао боље карактеристике.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]