Početna strana > Hronika > Aleksandar Vulin: Povezivanje protivavionskog sistema PASARS sa modernizovanim radarom "Žirafa" je velika stvar za čitavu vojsku Srbije
Hronika

Aleksandar Vulin: Povezivanje protivavionskog sistema PASARS sa modernizovanim radarom "Žirafa" je velika stvar za čitavu vojsku Srbije

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. avgust 2020.

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici održano je ispitivanje rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama "Igla" uvezanog sa modernizovanim osmatračko akvizicijskim radarom "Žirafa".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je povezivanje protiv-avionskog sistema PASARS zajedno sa modernizovanim radarom "Žirafa", velika stvar ne samo za protiv-vazduhoplovnu odbranu, već za čitavu vojsku Srbije, saopšteno je iz ministarstva.

Vulin je tokom obilaska vojnog aerodroma u Batajnici rekao da se Vojska Srbije neprekidno modernizuje a da se ljudi obučavaju i pokazuju da su inženjeri i konstruktori u stanju da prate svetske trendove i da nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na tehnici i tehnologiji koju poseduje Srbija.

"Vojska Srbije, zahvaljujući takvim ljudima, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije nego što bi to radila da je na tržištu", rekao je Vulin prilikom ispitivanja osmatračko-akvizicijskog radara PASARS.

Kako se navodi u saopštenju, PASARS-16, čija je osnovna varijanta uvedena u naoružanje prošle godine, samohodno protiv-avionsko orudje bazirano na topu "Bofors" od 40 milimetara i modernizovani radar "Žirafa" koji je osnovni osmatrački senzor baterije sistema PASARS, su dva sistema koji čine osnovu modernizovane trupne PVO.

Kako se navodi, na radaru "Žirafa" u toku su ispitivanja, pre uvođenja u naoružanje, softverskog radarskog prijemnika koji značajno poboljšava njegove sposobnosti, što je prva faza u modernizaciji tog radara na kome se unapredjuju razni podsistemi kako bi imao bolje karakteristike.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner