Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić za "Vol strit džurnal": Ne odbacujem mogućnost da zatražim od srpskih glasača da se izjasne o preambuli Ustava; Srbiji nema povratka sa puta ka EU
Hronika

Aleksandar Vučić za "Vol strit džurnal": Ne odbacujem mogućnost da zatražim od srpskih glasača da se izjasne o preambuli Ustava; Srbiji nema povratka sa puta ka EU

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. maj 2015.

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić nagovestio je u intervjuu za Vol strit džornal da bi mogao predložiti promene Ustava Srbije, među kojima i uklanjanje pominjanja Kosova kao pokrajine u Srbiji, što bi, kako konstatuje taj američki list, moglo pomoći u naporima da zemlja postane član Evropske unije.

Vučić je, kako je objavljeno na sajtu Vol strit džornala, izjavio da ne bi odbacio mogućnost da zatraži od srpskih glasača da se izjasne o preambuli Ustava, usvojenog 2006. godine, u kojoj se kaže da je Kosovo integralni deo Srbije.

"Moraćemo da razgovaramo o svemu sa našim partnerima u EU. Moraćemo da o tome razgovaramo sa srpskim narodom...Ne govorim o tome, ali samo kažem da ćemo morati da imamo veoma otvoren razgovor o budućnosti Srbije", rekao je Vučić.

Moramo biti pošteni sa našim ljudima i sve razmotriti, naglasio je Vučić i dodao da "narod Srbije treba da kaže konačnu reč".

Vučić, koji je rekao da bi ustavne promene bilo neophodno sprovesti pre kraja 2017. godine, izjavio je da pokreće to pitanje "iako zna to nije mnogo popularno ovde u našoj zemlji".

Vol strit džornal, kome je Vučić dao intervjuu uoči svoje prve posete Vašingtonu u svojstvu srpskog premijera, navodi kako je on u velikom naporu da svoju državu približi članstvu u Evropskoj uniji.

U Vašingtonu ga očekuje susret sa potpredsednikom SAD DŽozefom Bajdenom i ostalim istaknutim zvaničnicima.

Ovaj sastanak Vučić vidi kao priliku da konačno ubedi SAD da pomognu Srbiji u njenom putu ka članstvu u EU.

List ističe da je Vučić odigrao ključnu ulogu u približavanju Srbije ispunjenju jednog od glavnih zahteva koje je postavio Brisel - normalizaciji odnosa sa Kosovom, pokrajinom koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, a koju zvanični Beograd ne priznaje.

Ukoliko uspe u tome, Vučićeva dostignuća mogla bi da oblikuju Srbiju u narednih nekoliko decenija, napominje list.

Vučić kaže da je nakon smanjenja deficita posle bolnih budžetskih reformi, koje su uključivale smanjenje plata i penzija, obezbeđivanja novog paketa pomoći od MMF, liberalizacije zakona o radu i poboljšanju odnosa Beograda i Prištine, Srbija zaslužila da bude nagrađena.

"Međutim, ukoliko se to ne desi, nećemo plakati. Sada nema povratka. Imam neka svoja razočarenja…lična i politička, koja su vezana za EU…ali moj posao je da brinem o strateški najbitnijim problemima koje moja država ima", izjavio je srpski premijer.

Ovo je poruka, kako napominje Vols strit džornal, koju Aleksandar Vučić ne upućuje samo zapadnim zvaničnicima.

Kada je Vladimir Putin posetio Beograd u oktobru prošle godine, Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu otvoreno naglasio da Srbija neće odustati od članstva u EU.

"Ne volim da lažem nikoga. Ne šaljem različite signale u Moskvu, Brisel i Vašington", kaže Vučić.

Vučić se suočava i sa pitanjima o restrukturiranju državnih preduzeća sa velikim gubicima. Korupcija i mešanje politike u rad sudstva takođe predstavljaju značajan problem, tvrde strane diplomate.

Ipak, najveću brigu predstavljaju optužbe da Vučić pokušava da uguši opoziciju. Nezavisni novinari tvrde da vlada tretira kritičare kao neprijatelje države, pritom koristeći skaradne kampanje protiv neistomišljenika, koje sprovode tabloidi kod kontrolom vladajuće strukture.

Vučić tvrdi da on predstavlja laku metu zbog represivnog zakona koji je doneo kao ministar informisanja u nekadašnjoj vladi Slobodana Miloševića i da mu mediji to neće oprostiti, kao i da njegova sadašnja vlada zbog toga trpi konstante kritike.

Aleksandar Vučić kaže da nema nameru da provede mnogo godina u političkom vrhu, poput nekih drugih lidera u regionu.

Izjavio je da sumnja da će se kandidovati za novi mandat 2020. godine, kada će Srbija, nada se, biti na uspešnom kraju svog puta ka EU.

"Spreman sam da prihvatim svaku reč kritike", izjavio na kraju srpski premijer.

Aleksandar Vučić za "Vol strit džurnal": Srbiji nema povratka sa puta ka EU

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić dao je, uoči posete SAD intervjuu za "Vol strit džurnal", u kom je naveo da tu posetu vidi kao šansu da ubedi Vašington da pomogne Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Govoreći o naporima Srbije da se priključi EU, Vučić je rekao da "nema povratka".

"Imam razočarenja, i lična, i politička kada je reč o Evropskoj uniji...Ali, moj posao je da vodim računa o strateški važnim pitanjima za ovu zemlju", rekao je on.

On je naveo da je Srbija izvukla pouku iz događaja 1990-ih godina, a to je da je Srbija izašla oslabljena, destabilizovana i izolovana posle sukoba i ubistva u kojima je više od 100.000 ljudi poginulo u bivšoj Jugoslaviji.

"Video sam posledice (tog puta). Znam kako takvo stanje svesti može da funkcioniše. Znam kakav sam bio pre 20 godina. Moramo da očuvamo mir. Još jedna greška značila bi da gubimo sve", rekao je Vučić u intervjuu, uoči posete Vašingtonu sledećeg meseca.

(Tanjug-Fonet)