Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: U narednih dan, dan i po doneću odluku o tome da li ću Badnje veče provesti sa Srbima na severu Crne Gore; Niko mi nije objasnio šta sam to izdao
Hronika

Aleksandar Vučić: U narednih dan, dan i po doneću odluku o tome da li ću Badnje veče provesti sa Srbima na severu Crne Gore; Niko mi nije objasnio šta sam to izdao

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. januar 2020.

 Za jedne sam agresor i ratni kabadahija, a za druge sam ovde izdajnik, a da mi niko nije objasnio šta sam izdao, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ne želim da budem kao oni, želim da budemo dobre komšije, prokomentarisao je Vučić situaciju u Crnoj Gori, dodavši da je Kosovo i Metohija teritorija naše zemlje, ali Crna Gora i Hrvatska nisu i da treba da se poštuje integritet drugih država.

Moja je želja i obaveza da budem s našim narodom kad je teško, rekao je Vučić i dodao da će u narednih dan, dan i po doneti konačnu odluku o tome da li će Badnje veče provesti sa Srbima na severu Crne Gore.

"Ništa više od toga", nije mu, kako je rekao, ideja.

Najveći pravoslavni praznik je, kaže, vreme za praštanje, mirenje, vreme da kao narod pokažemo jedinstvo, "ne vređajući i ne provocirajući".

Ne planira da drži političke govore.

Suština je da mi razumemo da živimo u različitim državama, da poštujemo te države, ali važno je da pripadamo istom rodu i narodu, da moramo da pokažemo jedinstvo. Idealno vreme da se to pokaže je sada", naglasio je on.

U svakom slučaju to je moja želja i namera da budem zajedno sa našim narodom kada mu je teško. Predsednik Srbije sam ne da bih išao po stadionima, halama, da se radujem našim uspesima u sportu, i da se kitim tuđim perjem, već da rešavam teške i važne probleme, da budem sa našim narodom kada mu je teško", podvukao je u izjavi za TV Pink.

Istakao je da nema razlike između Srba ma gde živeli, da nema razlike između njegovog oca iz Chipuljića, majke iz Bečeja, ili njega koji ceo život živi u Beogradu i Srbina u Bijelom Polju, Banjaluci ili bilo gde drugo.

Vučić je kazao da se začudio kada je video koliko histeričnu kampanju vode brojni mediji protiv njegovog dolaska u Crnu Goru.

Podsetio je da je Božić dočekao i u zagrebačkoj Sabornoj crkvi i Gračanici.

Nikada našem narodu nije bilo lako u Gračanici i Zagrebu. Srpski narod je narod kojem pripadam i želim da pokažem tu vrstu jedinstva", istakao je on.

Vučić je rekao da njegov odlazak u Crnu Goru nije zvanična niti radna poseta Crnoj Gori, ali da će svakako pokazati poštovanje prema držvi Crnoj Gori i najaviti kakve su mu namere i koliko će se zadržati.

Vučić je na reakcije iz Crne Gore, kazao da za privatne posete ne postoji obaveza da se najavljuju.

„Imajući u vidu trenutak, pokazaću poštovanje prema crnogorskoj državi, i svakako ću najaviti dolazak, kakve su mi namere i koliko ću da se zadržim“, objasnio je on.

Vučić je dodao da ne treba misliti da se Milo Đukanović i članovi crnogorske vlade, svaki put kada dolaze u Beograd najavljuju, a bilo je takvih dolazaka 50 puta, a u zvaničnoj poseti neki su bili dva do tri puta.

On je istakao da se samo mudrošću, pameću i snagom našeg jedinstva može pobediti, a ne mržnjom.

Vučić je govoreći o Crnoj Gori naglasio da je video pokušaj da se Srbija okrivi za sve, kao da smo mi učestvovali u donošenju zakona, kao da smo mi nekoga progonili.

„Nadao sam se da ta noćna mora prođe. Uvek smo u svakom trenutku podržavali i poštovali, posle dobijanja nezavisnosti 2006. crnogorsku državnost. Zato danas nisam radostan kada se loše odnosimo prema Crnoj Gori kao država“, poručio je on.

Mi smo, kako je istakao, braća i moraćemo uvek da živimo zajedno, jer nemamo nikog bliže.

"Ne želim javno da odgovaram na uvrede, niti protiv vladike Amfilohija, šta god govorio o meni"

Ne želim javno da odgovaram na uvrede, niti protiv vladike Amfilohija, šta god govorio o meni, već da budem uz svoj narod u Crnoj Gori i sve što sam imao da kažem rekao sam pred Saborom SPC, u lice, kako to rade časni ljudi, izjavio je Vučić.

"A, da govorim sada protiv vladike Amfilohila ili bilo koga drugog neću, šta god da priča o meni, nijednog slova neću da kažem. Želim da budem uz svoj narod, a ne da se borim za pobedu svoje sujete nad onim onima koji su danas progonjeni u Crnoj Gori", poručio je Vučić.

Takođe, Vučić je poručio je da je Božić vreme praštanja i da ne želi na bilo kakav način da utiče na razjedinjavanje srpskog naroda.

"Sve što sam imao da kažem, rekao sam im u lice na Saboru i da odgovaram na svako pitanje".

Vučić je rekao da narod treba da se priseti uloge svakog od naš i 2006. kada se odvojila Crna Gora i 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

"Napadi na mene su počeli kada je Srbija počela da snaži"

Napadi na mene, da sam agresor, kabadahija, izdajnik i da ću da predam KiM počeli su onda kada je Srbija počela da snaži i prestala da bude džak za udaranje i moneta za potkusurivanje, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da već osmu godinu sluša kako ga optužuju za sve to, kao i to da je čovek koji ne žele da se izvinjava i da zbog toga nije dobar kao Boris Tadić i neki drugi.

"Za neke druge sam izdajnik, a šta sam to izdao?",, zapitao je predsednik Srbije.

Naglasio je da u periodu od 2012. do 2014. godine Srbija nikome nije smetala, ali da se situacija izmenila kada je Srbija počela svaki dan da snaži i kada se odbranila od bankrotstva.

"Kada su shvatili da je Srbija dobila novu snagu i energiju da više nije moneta za potkusurivanuje i džak za udaranje, e onda im je bilo potrebno da napadaju onoga ko je za odgovoran", dodao je Vučić.

Navodi da je krenulo sve još od Srebrenice i kada je pozvao Vladimira Putina i kada je Rusija sprečila da srpskom narodu bude stavljen žig genocida na čelo.

"Onda sam doživeo gotovo linč u Srebrenici. Ali, ponosan sam na činjenicu da nijednog sekunda nisam spustio glavu, nijednog trenutka ne plašeći se kamenica, flaša, jer kada ste predsednik Sribije nemate pravo da pokazujete strah i slabost".

Vučić dodaje da je posećivao Srbe svuda gde žive, od Vrginog Mosta, do Zagreba u Hrvatskoj, zatim na KiM gde je posetio sve opštine gde žive Srbi.

Predsedndik dodaje da je hteo da poseti i Metohiju ali da mu nisu dozvolili.

"Svuda sam bio gde je naš narod ugrožen, moj je posao da idem da pomognemo", poručio je Vučić.

Srbija, kaže, danas pomaže srpske institucije u Crnoj Gori, pomaže narodu na KiM, da nikada više nije pomagala Republici Srpkoj, te upitao zbog čega je onda on izdajnik.

Kako je rekao, neki su govorili da je izdajnik, jer nisu mogli da razumeju kako je moguće da izgube izbore, pa im je odgovaralo da govore građanima kako nova vlast nije sposobna, kako je on sam incident i ne bi pobedio bez međunarodne podrške, a da će zauzvrat da preda Kosovo.

"Šta da predam kad ste ga vi već predali? Postavili ste punktove između Sbra i Srba i zatvorili Kosovo za Srbiju", konstatovao je Vučić.

U tom smislu, naveo je da je za sedam godina vlasti njegove stranke mnogo više zemalja povuklo priznanje, nego što je priznalo Kosovo.

"U njihovo vreme 90 zemalja je priznalo Kosovo, nijedna nije povukla priznanje. I, kada ih pitate gde je izdaja i kad 90 odsto ljudi na KiM glasa za mene, kažu - ne znamo, ali biće", primetio je on.

Upitao je i gde je ova vlast izdala RS, koju je pomogla neuoporedivo vise nego sve prethodne.

Takođe, napomenuo je da je Srbija u Crnoj Gori izgradila Srpsku kuću, za više od tri miliona evra, kao i da pomaže srpske institucije u toj zemlji, ističući da su to srpske, a ne partijske institucije.

"Zauzvrat ne tražimo ništa, da hvale mene ili da me vole, ništa slično, jer jedino što hoćemo da pomognemo svom narodu da opstane na svojim ognjištima. I opet sam izdajnik. Zašto? Ne zna se", istakao je.

Kaže i da su neki njegovi politički protivnici pokušali da kažu da se on dogovoriio sa Milom Djukanovićem, što nije tačno, a onda su, kaže, i sami stali, jer im nije bilo jasno o čemu se radi.

"Kada slušate osam godina te stvari, borite se za svoj narod. I pogledajte, sinoć duel u Hrvatskoj. Treći koji gledam, u kojem sam ja glavna tema. Više nije tema ni Srbija, nego ja. I onda sve morate da razumete", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže, u odgovor na kampanju pojedinih medija povodom njegovih odnosa sa SPC i moguće posete Srbima u Crnoj Gori, da je "histerija tako velika i snažna", jer Draganu Đilasu i njegovom kumu Mlađi Đorđeviću pada poslednji bastion laži.

"Pada im u vodu da je Vučić izdajnik srpskog naroda, posebno u Crnoj Gori", kaže Vučić.

"Sada im nije lako i zato histerična nervoza preko medija koje su ovde osnovali i skupo plaćaju i vode najprljaviju kampanju protiv mog odlaska u Crnu Goru", naveo je predsednik.

Dodaje da Đilasu u drugim članovima SzS nije stalo do srpskog naroda u Crnoj Gori , već im je stalo da se vrate na vlast, kako bi mogli da pljačkaju narod.

Dodaje da im nije smetao kada je išao u crkvu u Zagremu i u blizini Prištine, ali da sada smeta kada namerava da ode u Crnu Goru.

"Zamislite da morate da objašnjavate i kažete da predsednik Srbije nije dobrodošao u crkvu, a nisam smetao kada sam išao u crkvu u Zagrebu, u Prištinu, a danas ne mogu da odem u Gračanicu, jer sam imao dovoljno hrabrosti da kažem da je Račak nameštaljka - kaže Vučić. Dodaje da niko nije bio spreman da to otvoreno kaže, a on je rekao kako bi zaštitio srpskog domaćina", rekao je.

Niko od njih, ističe, nije bio spreman da tako nešto ponovi i kaže ono što je on bio spreman da kaže ne bi li zaštitio srpskog domaćina, dobrog čiveka Ivana Todosijevića iz Zvečana, koji je to rekao i dobio kaznu zatvora dve godine.

Kaže i da bi mnogi da izbrišu "srpska" iz naziva Srpske pravoslavne crkve, ali da on to neće.

On je naglasio da posebno poštuje patrijarha Irineja i da je od njega tražio blagoslov da ide u Crnu Goru i da sa Srbima provede Badnje veče.

"Bio sam kod patrijarha izneo mu ideju, i on mi je dao blagoslov bio srećan što mislim na srpski narod u terškom trenutku. Onda smo tek rekli da postoji mogućnost mog odlaska u Crnu Goru", rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da izjave predsedničkih kandidata u Hrvatskoj koje se odnose na Srbiju i na njega lično razume kao odgovor na dvostruko brži rast Srbije od Hrvatske.

Vučić navodi i da kandidati za hrvatskog predsedika, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, ne bi toliko govorili o njemu da nije dobar za Srbiju.

"Ne biste o meni toliko govorili da za Srbiju nisam toliko dobar, a čini mi se da sam bolji nego što sam i sam mislio, koliko me u usta uzimate i grdnih reči o meni govorite", rekao je Vučić.

Upitan kako vidi to što je Srbija među glavnim temama u Hrvatskoj, Vučić je rekao da to na psihološkom nivou razume, zato što je Srbija na diplomatskom planu i pameću porazila Hrvatsku 2015. godine, te zato što dvostruko brže raste od Hrvatske.

Kaže da je Hrvatska stotinama godina bila daleko ispred Srbije, jer je pripadala različitom društvu, kao i da je bila bogatija od Srbije i u Jugoslaviji, ali da ih Srbija sada pristiže.

"Mi ih stižemo, imamo i suficit sa Hrvatskom", rekao je Vučić.

On je naveo da neće komentarisati izjave predsedničkih kandidata, Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića, da im ne bi pomogao uoči izbora, već da će im odgovoriti kad izbori, koji su zakazani za 5. januar, budu završeni.

"Ne želim da im odgovaram na takav način, ni da budem kao oni", rekao je Vučić.

Dodao je da želi da se Srbija sa Hrvatskom takmiči, da dve zemlje budu dobre komšije, da razvijaju dobre odnose.

"Da nam uvek bude cilj da imamo duplo veći rast nego oni, tako ćemo ih tom brzinom i pristizati", rekao je Vučić.

Crnogorski premijer govori notorne neistine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zgrada ambasade Crne Gore tokom jučerašnjeg protesta bila zaštićena.

On je dodao da crnogorski premijer Duško Marković iznosi notorne neistine o tom događaju, kao i kada kaže da je ugrožena nezavisnost Crne Gore.

Vučić je poručio i da Crna Gora ne mora da štiti nezavisnost, jer to niko ne ugrožava, ali i da ne može da uzima srpske svetinje.

"Mi da vam ugrožavamo nezavisnost nećemo, da ratujemo nećemo, da se sukobljavamo sa vama nećemo. Nemojte da lažete svoj narod da vam je ugrožena nezavisnost, vi ste ti koji ste ugrozili svetinje koje nisu vaše, koje ne pripadaju ni MUP ni vladi Crne Gore, nego narodu i srpskoj crkvi", rekao je Vučić.

Vučić je to rekao reagujući na tvit premijera Crne Gore, koji je napisao da se sinoć u Beogradu dogodio "još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu CG i CG zastavu", da je zaprepašćujući odnos vlasti Srbije i da je Crna Gora pred još jednim izazovom odbrane nezavisnosti i slobode.

"Kako je bila ugrožena kada smo šitili ambasadu, što zna i njihov ambasador? To sa zastavom nije nešto za pohvalu i čime možemo da se dičimo, ali kako to da nije bila zaštićena ambasada? Crnogorski premijer govori notorne neistine, ali nemojte da govorimo koliko i šta su radili srpskom narodu i šta rade svakog dana", rekao je Vučić.

Istakao je da je reakcija Markovića preterana i primetio da je ideja crnogorskog premijera možda bila da pred izbore koji slede ujedini crnogorske stranke i da prikažu kao svog jedinog neprijatelja Srbiju.

"Nisu jedanput tako na izborima pobeđivali, a ja mislim da je to neodgovorno", primetio je.

On je naveo da tokom jučerašnjeg protesta navijača Crvene zvezde ispred ambasade u Knez Mihailovoj ulici niko nije pokušao da uđe u zgradu ambasade.

"Oni znaju koliko je snaga bilo spremno da sačuva tu zgradu i osoblje", rekao je Vučić.

Naveo je da je sada Crnoj Gori jedini način da izigravaju žrtve, jer je svima jasno šta su uradili sa Zakonom o slobodi veroispovesti.

"Srbija neće napasti, Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, bratskom Crnom Gorom, jedino što hoćemo je da imamo veće plate", rekao je Vučić.

Dodao je i pre nekoliko godina Crna Gora imala 150 evra veće prosečne plate nego Srbija, ali da ih danas nemaju.

(B92-Tanjug)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner