Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Skinuo sam oznaku tajnosti sa dokumenata u skladu sa njihovim Ustavom i zakonima; Napadaju me jer brinu šta bih još o njima mogao da iznesem
Hronika

Aleksandar Vučić: Skinuo sam oznaku tajnosti sa dokumenata u skladu sa njihovim Ustavom i zakonima; Napadaju me jer brinu šta bih još o njima mogao da iznesem

PDF Štampa El. pošta
subota, 03. avgust 2019.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je odluku o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata koji se tiču prisluškivanja doneo u skladu sa zakonom i da je to učinio samo sa onih dokumenata koji se tiču njega. „Rekao sam istinu, čist sam kao suza i delovao sam u svemu u skladu sa njihovim Ustavom i zakonima“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

 

"To sam uradio u skladu sa zakonom, sa članom 26, a ima ih više. Uostalom, ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam. I da tih članova nema, ja bih to uradio", rekao je Vučić novinarima na Trgu Republike u Beogradu i podsetio da je on jedini neposredno izabrani predstavnik građana, od kojeg niko nije dobio više glasova.

"Ja sam jedini izabran neposredno. Doneo sam odluku na osnovu njihovog Ustava i zakona. Imam pravo da skinem oznake tajnosti bilo kog stepena za akte koje smatram da su od javnog interesa“, objasnio je predsednik.

Vučić je rekao da nikoga nije oštetio objavljujući dokumenta, i da je sve obavestio da će izgovoriti njihova imena, te da one, koje nije dobio, nije ni pominjao.

"Plaše se da bih mogao da skinem oznaku tajnosti i sa papira koji se tiču njih"

Vučić je rekao da ga predstavnici opozicije napadaju što je na televiziji pokazivao dokumente sa oznakama tajnosti "jer se plaše da bi on mogao da skine tu oznaku i na papirima koji se tiču njih".

Oni mene napadaju jer brinu šta bih još mogao da iznesem u javnosti o njima

"Oni mene napadaju jer brinu šta bih još mogao da iznesem u javnosti o njima. Ja to nisam uradio. Ni posredno, došaptavajući novinarima, nikada. Uradio sam to samo u svom slučaju da bih pokazao o kakvim lažovima je reč", rekao je on.

On je rekao da je iznenađen što niko posle tog prezentovanja dokumenata nije upitao kako je moguće da su službe prisluškivala njega, već se priča samo o tome da je pokazivao dokumenta sa oznakom tajnosti.

"Nema prisluškivanja Đilasa i Jeremića"

Predsednik je negirao da srpske službe prisluškuju opozicione lidere Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića i da oni to tvrde kako bi suštinu priče skrenuli na drugu stranu.

On je rekao da, dok je bio koordinator službi bezbednosti, nikada u novinama nisu objavljivani transkripti, "za razliku od vremena vladavine demokrata kada je na dnevnom nivou 10-20 transkripata bilo objavljivano po raznim novinama".

"Govore o urušavanju institucija oni u čije vreme nema nijedne instuticije koja nije bila urušena - od vojske do crkve, gde su iz BIA davali po novinama ko je pedofil, a ko nije. A o uništavanju svih naših službi i o uništavanju parlamenta da ne govorim", rekao je on.

"Neki prave da ne razumeju šta je demokratija" 

Na tvrdnje da je imao kontraobaveštajnu zaštitu 1995, Vučić je opoziciji poručio da se zna u čijim je rukama bila služba u to vreme, u rukama Miloševića i njegovih saradnika, i nijednu drugu partiju nisu tretirali. 

"Kada sam pokazao šta su uradili, nijedna nevladina organizacija i medij nije rekao 'je l' to moguće, da su se drznuli, pratili i prisluškivali Vučića', a da danas kažu prisluškuje ih neko. Niko ne prisluškuje ni Đilasa, ni Jeremića. Suština je u tome da kada ih uhvatite u laži oni pređu na drugu priču koja je samo njima interesantna", rekao je on.

"Rekli su da sam na merama zbog veza sa kriminalcima, a BIA nikakve takve informacije nema. Pogledao sam i zaključke i ne vidim pominanje kriminalaca, pominje se jedino Bojan Pajtić. Ja sam mislio da je reč o Petru Paniću, dugogodišnjem šefu obezbeđenja kod radikala, pa da me zbog toga povezuju s tim krugovima. Ali oni su na osnovu opšteg govora koji je održao Šešelj pokrenuli saslušanje kako bi pratili razgovore između mene i Šešelja koji je bio u Hagu", objasnio je on.

Vučić je rekao da to pokazuje u koliko licemernom društvu živimo i kako se neki prave da ne razumeju šta je demokratija, i šta treba činiti da ona funkcioniše.

Rekao je da je "čist kao suza" i da oni treba dobro da razmisle da li i oni jesu.

"Zadovoljan sam svime što sam radio", dodao je on ukazujući da su i Gorana Vesića okarakterisali kao ekstremistu samo što je izašao iz stranke.

Vučić je negirao tvrdnje lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da je on svojevremeno kupio opremu za prisluškivanje kako bi slušao svoje političke protivnike.

"Tadić bi trebalo da se stidi svojih reči"

Tadić sve pratio iz privatnog prislušnog centra koji u Predsedništvu

Vučić je negirao da se sastajao sa stranim obaveštajcima dok je bio u opoziciji, već su, kako je rekao, u pitanju bili "prvi sekretari i zamenici ambasadora".

On je, komentarišući konferenciju za novinare bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, rekao, da Tadić "treba da se stidi svojih reči, s obzirom na to da se on sa tim ljudima sastajao mnogo više".

Kazao je i da je Tadić "sve to pratio iz privatnog prislušnog centra koji se nalazio u Predsedništvu", da bi potom bio premešten "na jedan splav".

Važno da se govori slobodno

Upitan za komentar o predlogu jedne poslanice da se ponovo uvede verbalni delikt, Vučić je istakao da će uvek da bude protiv toga, jer je, kaže, njegov princip da se bori rečima i zato je protiv svakog verbalnog delikta i uskraćivanja prava na drugačije mišnjenje, reč i okupljanje.

"Važno je da ljudi govore sve što misle, kako god hoće i kako hoće", rekao je Vučić.

On je dodao da niko ne može da promeni istinu koju on govori, a da je to upravo najveći problem dela opozicije.

Pomoći ćemo u saniranju štete od grada

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će se pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu od grada tokom jučerašnjeg i jutrošnjeg nevremena.

Vučić je, tokom obilaska radova na beogradskom Trgu republike, izrazio zadovoljstvo što je kiša prestala da pada, pre svega zbog građana u unutrašnjosti zemlje, koji su pretrpeli štetu.

"Videćemo kako da pomognemo u saniranju štete od grada", podvukao je Vučić.

On je konstatovao da je, srećom, malina već obrana, ali da će nevreme ostaviti probleme na zasadima za sledeću godinu.

"Ali, videćemo kako da, sa novim sadnicama, Ministarstvo poljoprivrede pomogne pre svega, malinarima i svima koji su pretrpeli velika oštećenja juče i jutros", ponovio je Vučić.

Samo čekam da čujem da Gračanica nije Milutinova

Pokušaćemo da zaštitimo Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji, njenu imovinu i svetinje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje može li Srbija da učini bilo šta da spreči otimanje srpskih svetinja na KiM, a povodom poslednjeg slučaja služenja katoličke mise u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu, Vučić je konstatovao da to čak nije ni zloupotreba vere, već posao za Euleks i međunarodne organizacije.

Predsednik je naveo da je i u Briselu, tokom pregovora, insistirao na tome da, šta god da bude, mora zvanično da piše SPC Beograd, da bi se sprečilo da se na KiM sprovode ideje pravljenja neke nove pravoslavne crkve, kao što se, kaže, danas dešava u Crnoj Gori i na nekim drugim prostorima.

"Pokušaćemo da zaštitimo SPC, njenu imovinu, svetinje i sve drugo, a na međunarodnoj zajednici je da nam to objasni", istakao je Vučić.

A, onda će se, primećuje, čuti čudesni komentari kako bi Albancima trebalo da pripadnu Dečani, kako su to gradili Gaši.

"Samo čekam da za Gračanicnu čujem da nije kralja Milutina, nego nekog od velikih albanskih junaka", rekao je Vučić.

Ne želim da se mešam u politička zbivanja u Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da zna šta se dešava na političkoj sceni u Prištini, ali da ne želi da se meša.

"Očigledno je da je tu sada došlo do dodatnih lomova u jednoj od njihovih najvećih partija. Danas je važan izbor da vidimo da li će biti Ljufti Haziri ili Isa Mustafa, ali ja ne bih da govorim zašto je sve to važno. Srbija prati sve što se zbiva, pa ćemo da vidimo kako će sve to da izgleda u narednim danima", rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše političku situaciju u Prištini.

Kako je dodao, ne želi da se meša u interne albanske odnose.

(N1, Tanjug)