Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Dogovor sa Albancima važna tekovina za budućnost Srbije; Ni za 10 godina opozicija mi se ne bi približila, sledeće godine se povlačim s vrha SNS
Hronika

Aleksandar Vučić: Dogovor sa Albancima važna tekovina za budućnost Srbije; Ni za 10 godina opozicija mi se ne bi približila, sledeće godine se povlačim s vrha SNS

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. jul 2019.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da bi postizanje dogovora sa Albancima bila važna tekovina za budućnost građana. Ipak, ukazuje da se ne može postići dogovor sa nekime ko kaže "morate da nas priznate u okviru ovih granica". Uvek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da je Kosovo i Metohija važna teritorija i da je najvažniji onaj deo teritorije na kome žive Srbi – treba da vodimo računa o njima i da se izborimo za opstanak.

"Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska reč ili mesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na KiM, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego pre 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego pre 30 ili 60 godina", rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kaže da ne bi doživeo kao lični poraz ako ne bi bio postignut dogovor sa Albancima tokom njegovog mandata, ali da bi to bila važna tekovina za budućnost Srbije i dobro za građane. Da li je realno je drugo pitanje, napominje predsednik Srbije.

Navodi da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih sila teško da može da se dođe do rešenja. "Ali kako da dođe do rešenja ako neko kaže 'morate da nas priznate u okviru ovih granica i to je jedino rešenje'? Pre toga pravili su granice na račun Srbije kako su hteli. Na to ni oni ni zapadni deo javnosti nemaju odgovor i kažu – terajte dalje", rekao je Vučić.

Ističe da je oduvek govorio da je to pitanje za Srbe i Albance. Da su nas ostavili na miru možda bismo se i dogovorili, rekao je Vučić i dodao da je to kao u slučaju Jugoslavije, nije pitanje samo naroda koji tu žive.

Smatra da stvar treba da uzmemo u svoje ruke, da nastupimo kao blok sa komšijskim zemljama, jer bismo onda postigli neuporedivo bolje rezultate i bili bismo snažniji kao jedinstveno ekonomsko tržište.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da pitanje Kosova i Metohije moraju da reše Srbi i Albanci i da bismo verovatno već imali dogovor da su nas neki ostavili na miru.

Vučić je, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, komentarisao izjavu bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera koji je rekao da Srbi i Albanci treba da se dogovore kako znaju, što je i on oduvek govorio.

„Da su nas ostavili na miru verovatno bismo se dogovorili. Kosovo, kao i Jugoslavija, međutim, nije samo pitanje naroda koji živi na toj teritoriji”, ukazao je on i dodao da to pitanje treba da Srbi i Albanci uzmu u svoje ruke.

Naglasio je da je jedno pitanje da li će nas EU primiti, a znaćemo, kako kaže, nešto malo više o tome tokom predstojeće posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, a drugo pitanje je šta možemo da uradimo za sebe.

Negirao je da je ponuda o razgraničenju na stolu, dodajući da se ni ne govori o tome na takav način.

Govoreći o stavu Vašingtona prema Kosovu rekao je da su Trampovi saradnici otvoreniji za različita rešenja, jer oni nisu podržavali nezavisnost, ali naveo je da postoji drugi blok, „duboka država”, koji se i dalje drže čvrsto pritiska na Srbe i kojima je Srbija za sve kriva.

Komentarišući informacije da bi SAD mogle da se od septembra uključe u rešenje kosovskog problema, Vučić primećuje da su Amerikanci uvek bili uključeni u taj proces i da će se, bez Amerikanca, Rusa i drugih sila, teško doći do bilo kakvog rešenja.

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo i Metohija Vučić je kazao da je to važna teritorija, ali mnogo važnije od teritorije je da tamo žive naši ljudi o kojima moramo da vodimo računa, da se izborimo za njihov opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Na pitanje da li bi smatrao ličnim porazom ako za vreme njegovog mandata ne bude bilo dogovora sa Albancima, rekao je da to ne bi doživeo tako, ali da bi voleo trajni mir sa Albancima.

„To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije, dobro za naše građane, ali da li je realno, to je nešto drugo”, poručio je predsednik.

Govoreći o snabdevanju Srba na severu KiM Vučić je rekao da je zadovoljan jer je dobar posao urađen za snabdevanje u narednih mesec dana.

„Lako je slikati prazne rafove. Neko mora da se postara da roba prođe i ne može po duploj ceni, jer ne bi bila konkurentna. Snalazili smo se i snašli smo se”, zaključio je on, prenosi Tanjug.

Još bolja saradnja s Grčkom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom pobede Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa nad Sirizom Aleksisa Ciprasa na parlamentarnim izborima, da je Grčka nama istinska prijateljska zemlja, da smo sa Ciprasom imali korektnu saradnju a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.

„Razgovarao sam sinoć sa Micotakisom, dugo smo, prijateljski razgovarali, čestitao sam mu na pobedi. Sa Ciprasom smo imali korektnu saradnju, a verujem da sa Micotakisom možemo da imamo još bolju. To je za Srbiju istinski prijateljska zemlja i narod i verujem da ćemo imati njihovu podršku i u narednom periodu”, rekao je Vučić za RTS povodom pobede Nove demokratije, sestrinske partije SNS.

Podsetio je da je Micotakis u novembru bio u poseti SNS i da su oni i lični prijatelji.

Na konstataciju novinara da kada je Cipras stupio na dužnost Vučić nije podržavao tu politiku, predsednik Srbije kaže:

„Uvek sam bio za teža rešenja i odgovoran pristup, što je kasnije, tokom mandata, preuzeo i Cipras. Tada smo bili protiv, pre svega, politike Varufakisa, kod njega je sve 'lako ćemo', ništa nećemo da platimo... Ja sam prvo tražio da vratimo sve dugove prema Rusiji, sredimo finansije, pa onda da razgovaramo o drugim stvarima. To je težak pristup, ljudima se to uglavnom ne sviđa”, dodao je on.

Sada se vide rezultati Srbije - Grčka je na 84 odsto javnog duga, a Srbija na 51 odsto, dodao je Vučić.

Kaže da se još uvek bolje živi u Grčkoj i da je njihov BDP veći nego u Srbiji.

Što se tiče Srbije, kaže da je rast u prvom kvartalu je bio 2,5, sada oko tri u drugom kvartalu.

„MMF i SB predviđaju da će Srbija u naredne tri godine biti lider po tom pitanju u regionu. Ove godine ići ćemo preko 3, 5, odnosno , 3,6 odsto”, kaže on, prenosi Tanjug.

Ni za 10 godina opozicija mi se ne bi približila

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da će se „skloniti” pre nego što opozicija uopšte dođe do prilike da mu se približi, primetivši da tako nešto ne može da se desi ni za deset godina.

Upitan o jučerašnjoj izjavi da će se skloniti pre nego što opozicija dođe u poziciju da mu se uopšte i približi i kada će se to dogoditi, Vučić je odgovorio:

„To bi značilo da bih mogao još 10 godina da se bavim ovim poslom, jer se 10 godina ne bi približili, ali to mi ne pada mi na pamet, biće mnogo ranije”.

To je, kaže, i juče rekao, ne da bi nekoga potcenjivao, već zato što govori o ozbiljnim rezultatima koje je Srbija postigla.

„Ali, ne možete da se odbranite od hiljada laži”, primetio je on.

Na kraju, istakao je, rezultat se meri, a rezultat je da Srbija ekonomski napreduje, nezavisna je i suverena zemlja, čuva vojnu neutralnost, čuva nacionalne interese...

„Srbija ide napred i bilo bi mi važno da investicioni plan uspe, da sačuvamo bar deo mladih u zemlji, da se izborimo za njih”, rekao je Vučić i dodao da na njegovu sreću, ima „takve stručnjake” za političke protivnike.

Ponovio je i će sledeće godine neko drugi preuzeti SNS, jer se on neće kandidovati na skupštini stranke.

„Nema sumnje da će sledeće godine neko drugi preuzeti SNS. Mora čovek da zna kada je vreme da dođe do određenih promena i kada je vreme da sebe ne poistoveti sa državom”, primetio je Vučić gostujući na RTS.

Na pitanje šta će to značiti za SNS, Vučić je rekao da je reč o ubedljivo najboljoj i najsnažnijoj partiji, a da će on pomoći da stranka pobedi na parlamentarnim izborima, prenosi Tanjug.

(RTS-Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner