Хроника

Александар Вучић после састанка у Бриселу: Чега сам се све наслушао, то пас с маслом не би појеo, заступали смо интересе Србије; Хоти: Ви знате да је ово процес који треба да се заврши унутар неколико седмица или месеци

Штампа
четвртак, 16. јул 2020.

Важна питања смо покренули данас у Бриселу, али биће тешко, јер не разговарамо само са Приштином, већ и са Бриселом и са најмоћнијим земљама које су признале Косово, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић после састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Важна питања смо покренули данас у Бриселу, али биће тешко, јер не разговарамо само са Приштином, већ и са Бриселом и са најмоћнијим земљама које су признале Косово, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић после састанка у оквиру дијалога Бреограда и Приштине у Бриселу.

"Добро смо се припремили за састанак, добро смо га водили и на најбољи начин заступали интересе Србије", пренео је Вучић новинарима након састанка у Бриселу.

Чега сам се све наслушао, то пас с маслом не би појео...

Борили смо се, заиста, на искрен, отворен, озбиљан и одговоран начин за интересе Србије, изјавио је вечерас, после наставка дијалога у Бриселу председник Александар Вучић.

На питање шта је на састанку поручио приштинској страни, Вучић је рекао да то не воли да ради, јер онда то није дијалог, већ препричавање за медије, па ће, каже, сваки следећи пут сви размишљати само о ономе што ће рећи на састанку...

Нисам сигуран да су сви разумели да треба да се разговара о економији, неки су дошли да причају о ратној одштети

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је једна од тема данашњих разговора у Бриселу била и економија, те указао да је потребно да се дође до трговинског споразума, који би био добар за обе стране, и за Беоргад и за Приштину.

Нисам сигуран да су сви разумели да треба да се разговара о економији, неки су дошли да причају о ратној одштети... Одбио сам то и рекао да нема смисла да о томе разговарамо"

"Нисам сигуран да су сви разумели да треба да се разговара о економији, неки су дошли да причају о ратној одштети... Одбио сам то и рекао да нема смисла да о томе разговарамо", пренео је Вучић новинарима у Бриселу.

Скупа цена протеста, надам се паду броја оболелих

Прекјуче, јуче и данас имали смо велики број оболелих од вируса корона и надам се да ће сутра и прекосутра тај почети да пада, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

"То су протести који нас коштају. Коштају нас најскупље могуће, коштају нас живота људи и лекара, јер је нечија неодговорност ишла тако далеко да их је баш било брига за људе, здравствене раднике... А, то су они који ниједну болницу нису изградили 30 година", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

ЕИБ одобрио средства, идемо у изградњу КЦВ

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је Европска инвестициона банка (ЕИБ) одобрила средства за изградњу и реконструкцију Клиничког центра Војводине.

"ЕИБ је коначно одборио средства за КЦВ. Идемо на потписивање уговора и крећемо да градимо Клинички центар Војводине", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Да направимо трговински споразум добар за све

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је једна од тема данашњих разговора у Бриселу била и економија, те указао да је потребно да се дође до трговинског споразума, који би био добар за обе стране, и за Беоргад и за Приштину.

То су протести који нас коштају. Коштају нас најскупље могуће, коштају нас живота људи и лекара, јер је нечија неодговорност ишла тако далеко да их је баш било брига за људе, здравствене раднике...

"Нисам сигуран да су сви разумели да треба да се разговара о економији, неки су дошли да причају о ратној одштети... Одбио сам то и рекао да нема смисла да о томе разговарамо", пренео је Вучић новинарима у Бриселу.

Од септембра неке друге теме у дијалогу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да се од септембра отворе неке друге теме у дијалогу са Приштином, укључујући најтежу, питање имовине, те навео да је он тражио да то буде формирање Заједнице српских општина, док је Приштина, каже, имала неку другу идеју.

Вучић је након наставка дијалога у Бриселу поновио да Београд и Приштина имају дијаметрално супротне захтеве.

Тражили смо да отворе архиве тзв. ОВК

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Бриселу, после дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ, да је разговарано о несталим и интерно расељеним особама, као и економији.

Србија је, каже, ставила до знања да никада неће штитити било кога и да због породица које су изгубили ближње жели да буду пронађена места где су сахрањени.

БГ посвећен дијалогу, да се приближимо по било којем питању

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Србија бити посвећена дијалогу са Приштином и да је важно да се приближимо по било ком питању.

На питање новинара у Бриселу да ли је извесно да би до краја године или на пролеће могао да се постигне оквирни споразум, уз опаску да је мандат ЕУ посредника Мирослава Лајчака ограничен, каже да време нема везе са суштином.

Хоти: Ви знате да је ово процес који треба да се заврши унутар неколико седмица или месеци. Не више од тога. Ја сам уверен да имамо могућности да учинимо наредак јер имамо подршку кључних држава ЕУ и посредника (Мирослава) Лајчака"

Хоти: Ви знате да је ово процес који треба да се заврши унутар неколико седмица или месеци

Авдулах Хоти изјавио је вечерас после разговора са председником Србије Александром Вучићем и представницима ЕУ у Бриселу да се радило о “заиста тешком сусрету”.

"Ви знате да је ово процес који треба да се заврши унутар неколико седмица или месеци. Не више од тога. Ја сам уверен да имамо могућности да учинимо наредак јер имамо подршку кључних држава ЕУ и посредника (Мирослава) Лајчака", рекао је Хоти новинарима у Бриселу.

Лајчак: Разговарано о несталим, расељеним и економским односима

БРИСЕЛ- Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да се на првом физичком састанку наставка дијалога Београда и Приштине разговарало о питањима несталих, расељених као и о економским односима.

”Задовољан сам што су након данашење почетне размене позиција оба лидера договорила да раде интензивно на експертском нивоу већ следеће недеље у Бриселу”, рекао је Лајчак.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]