уторак, 23. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Александар Вучић: Нико неће на препад да хапси Војислава Шешеља; Покушаћемо да остваримо позитиван раст привреде у 2015.
Хроника

Александар Вучић: Нико неће на препад да хапси Војислава Шешеља; Покушаћемо да остваримо позитиван раст привреде у 2015.

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 31. март 2015.

БЕОГРАД - Ова власт никога неће хапсити на препад, рекао је вечерас премијер Владе Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић.

Он је на конференцији за новинаре после седнице страначког председништва одговарајући на питање новинара како ће се држава односити према лидеру радикала Војиславу Шешељу, уколико Хашки трибунал затражи његово враћање у притворску јединицу, рекао да је посао и обавеза државе Србије да води рачуна о сваком грађанину и о Шешељу.

"Ми чекамо одлуке, прво да видимо како је здравствено стање господина Шешеља", рекао је Вучић и додао да Влада Србије чека да види конкретну процедуру.

Влада Србије никога неће хапсити на препад, рекао је Вучић и додао: "То се неће десити".

Чекаћемо прво да видимо шта је Жалбено веће закључило, да видимо шта они пре свега траже од нас.

"Сећате се да су га они спаковали и послали нам га. Прво су тражили да га шпијунирамо, да видимо где ће да једе, да спава...", подсетио је и додао да су, како је рекао, они пуштањем Шешеља заправо само Србији изазвали проблеме.

Сад ћемо да видимо шта је то ново што траже од нас, казао је премијер.

Вучић је поновио да циљ одлуке Хашког трибунала да се Шешељ привремено врати у Хаг рушење владе Србије, СНС и њеног рејтинга,.

Упркос томе, Србија ће, казао је, учинити што је у њеној моћи да очува пуну политичку и економску стабилност.

Није, додао је, очекивао и изненађен је одлуком Жалбеног већа Хашког трибунала којом је Претресном већу тог суда наложено да опозове одлуку о привременом пуштању Шешеља на слободу, као и да је само министар Александар Вулин погодио шта се збива.

"Само је он схватио да су имали за циљ рушење владе ли њеног рејтинга и СНС и ништа више", рекао је Вучић и додао да не зна како је Вулин то погодио, али да се показало да или је, како је рекао, он знао више од мене, или је паметнији.

"Премијер је рекао да је Србија конкурентна многим земљама у региону и на европском тржишту, да су многи мислили да реформе у нашој земљи неће успети, те да зато нису случајни притисци на различите начине", казао је Вучић.

На инсистирање новинара да каже да ли ће Шешељ бити ухапшен, Вучић је рекао да о томе још није разговарано, јер влада још није добила никакву званичну информацију о његовом повратку у Хаг.

"Сазнали смо за то са сајта као и ви", рекао је Вучић истакавши "кад они нама нешто пошаљу, и ми ћемо њима послати нешто".

Упитан за Шешељево здравствено стање премијер је рекао да он није лекар.

"Нисам тражио увид у његов здравствени картон...Холандски лекари су рекли да је болестан и послали нам га назад", поручио је он.

Покушаћемо да остваримо позитиван раст у 2015.

Влада Србије покушаће до краја године да смањи фискални дефицит испод 4,75 одсто БДП-а, да оствари позитиван раст привреде од један одсто, уместо прогнозираних минус 0,5 до минус један одсто, а у 2016. да оствари позитиван раст око три одсто БДП-а и фискални дефицит испод четири одсто БДП-а, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је дефицит буџета на крају марта ове године за 30 милијарди динара нижи од планираних 55 милијарди динара, тако да је укупни фискални дефицит у првом тромесечју ове године износио око 25 милијарди динара, оцењујући да је то велики успех за Србију.

Подсећајући да је планирани буџетски дефицит за 2015. годину 191 милијарда динара, са којим су се сложили ММФ и Светска банка, Вучић је указао да смо у првом тромесечју успели да потрошимо мање или да зарадимо више и изразио уверење да ће се тај тренд наставити.

"Схватили смо да нико у ствари не жели добре вести, осим обичних грађана, обичних људи", приметио је Вучић и додао да уколико би Србија у наредних шест месеци наставила да смањује дефицит буџета и да покрене економски опоравак земље, то значи да бисмо могли поново да преговарамо са ММФ-ом о повећању плата и пензија.

"Уверен сам да бисмо успели да обезбедимо и да добијемо повећања пензија и плата у јавном сектору", рекао је Вучић.

Премијер Србије је пренео прва сазнања да је повећана наплата пореза на додату вредност (ПДВ) и то није мало и није само последица борбе против "сиве" економије и додао да је повећана и наплата акциза, "иако нам један велики произвођач готово ништа не уплаћује или минимално уплаћује".

Повећана је и наплата непореских прихода и капитална улагања у марту на нивоу очекиваног, а не смањено, рекао је Вучић.

"По први пут у неколико последњих година имамо повећање кредитне активности и у привреди и код становништва", навео је председник Владе Србије и прецизирао да повећање кредитне активности код становништва износи чак 10 одсто, а код компанија 5,6 одсто, што значи да је просечни раст кредитне активности износио 7,1 одсто.

"То су први озбиљни знаци економског опоравка, али то није довољно и ми нисмо задовољни. Није све завршено, имамо много рада и труда пред нама", казао је премијер.

Србија ће очувати политичку и економску стабилност

"Влада Србије ће учинити све да обезбеди Србији будућност, тако што ће очувати пуну политичку и економску стабилност земље", додао је Вучић.

"За разлику од неких других, ми не желимо никакве немире и не желимо да показујемо било какву политичку доминацију," рекао је Вучић.

Присталице СНС ће се, како је рекао, на скроман начин окупити на свом протесту у Новом Саду, када они (ДС) заврше своје скупове и када, како је рекао, они покажу сав свој гнев и бес, мирно ћемо да се окупимо и нећемо показивати никакав бес.

Они су, поручио је, добродошли у Влади Србије и он ће, додао је,л лично да их сачека у Влади.

Премијер је најавио да Србију до 27. априла, када је годишњица рада владе, чека много посла и преговора са разним компанијама.

Очекујемо да решимо питање дела хемијског комплекса, што је од кључног значаја за привреду Србије, најавио је Вучић и додао да се очекују и разговори са компанијама из агокомплекса и наставак приватизације 188 преосталих предузећа.

"На здравим ногама и темељима, циглу по циглу ћемо да градимо нову Србију, нашу кућу која ће бити лепша од многих кућа у нашој Европи", поручио је Вучић.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер