Хроника

Александар Вучић: Направићемо најбољи пакет за запошљавање људи у историји; Јавни дуг Србије не сме да пређе 60 одсто БДП; Неће бити смањења плата у јавном сектору; Очекујемо да већ 2021. сустигнемо Хрватску по БДП-у

Штампа
среда, 20. мај 2020.

 ПРОКУПЉЕ - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће већ на крају године опет бити повећане плате у јавном сектору, здравственим и просветним радницима и другима.

"Све ово смо издржали лакше него други. Неће бити смањења плата у јавном сектору, што ће бити редак случај Европи, већ ћемо гледати и да повећамо опет плате на крају године здравственим радницима и просветним радницима, а надам се и војсци и полицији и социјалним радницима", рекао је Вучић током обиласка радова на реконструкцији Здравственог центра Прокупље.

Истиче да у привредном развоју убрзано стижемо земље које су биле испред нас и да очекује да већ крајем 2021. године сустигнемо по БДП-у Хрватску.

"Очекујем да ћемо крајем 2021. године, а наш план је био да се то деси 2027. године, да имамо исти БДП као Хрватска. То је наш план. То само говори којом брзином Србија сустиже друге и зато можемо да обнављамо све ове објекте, као у Прокупљу.

Додао је да у Прокупље нити у топлички крај никада није уложено одједном око 30 милиона евра.

У новом центру налазиће се Дом здравља и болница, биће опремљен најсавременијим апаратима, а собе урађене по највишим стандардима.

Вучић је приликом обиласка истакао да се у обнову Здравственог центра улаже 27 милиона евра.

"Никад у Прокупље и Топлицу толико новца није уложено", рекао је Вучић и додао да је то важно и за Блаце, Житорађу, Куршумлију...

Са председником радове обилазе и министар здравља Златибор Лончар, директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић и представници локалне самоуправе.

Планирамо додатне подстицаје за запошљавање

Идеја на којој радимо, а завршићемо за две недеље, јесу додатне мере подстицаја за фирме и компаније за додатно запошљавање после епидемије корона вируса, изјавио је Вучић.

"Хоћемо да сачувамо све запослене и гледамо да запослимо нове. Хоћемо и део људи који је дошао из иностранства да сачувамо у земљи. Хоћемо да покажемо да нам је стало до њих. Као што ћемо се борити за лекаре између 40 И 50 година старости који су без посла у Топлици. То нису људи пред пензију", рекао је он.

Он је тако одговорио на питање да ли се размишља о новим економским мерама подршке, пошто су мере попут три минималца дале добар ефекат, али ће рецесија у свету трајати, па и последице епидемије у Србији, те да ли уопште има новца.

Вучић је указао да неки кажу да ће Србија остати без дознака из иностранства.

„Хајде да останемо без тих дознака, дајте да сви дођу у Србију“, истакао је он и додао да су нам грађани који се врате много кориснији за земљу него њихове дознаке.

Кориснији су, према његовим речима, пет пута више јер учествују у прављењу додатне вредности, а не, као до сада, у БДП-у других земаља.

„Зато ћемо се борити да остану и раде овде. Борићемо се да се не плашимо свог рада, већ да кажемо себи да можемо бити бољи од најбољих”, казао је он.

Вучић је истакао да сада људи све више верују у будућност земље, јер виде и знају шта се гради сваки дан.

Пренео је да се у Европи предлаже план за подизање привреде од 500 милијарди евра, коме се супротстављају Низоземска, Данска и Аустрија, што је прокоментарисао помало изненађујућим.

“Неће то ићи лако. Важно је да се Европа подигне што пре, јер што више они упумпавају новца то ће за нас бити боље”, казао је он.

Вучић је, поводом актуелног „правила“ да није важно колики је јавни дуг, указао да то није важно три месеца, И да Србија неће да упадне у ту земљу, као неки који имају јавни дуг од 150 одсто.

„Код нас јавни дуг не сме да пређе 60 одсто. Зато што ће опет доћи до питања како да финансирамо за годину или две. Да уништимо земљу као неки раније нећемо. Пружаћемо се колико можемо, а моћи ћемо пропорционално нашој снази више него други“, додао је он.

Указао је да је проблем да када год пита шта колико кошта, јер увек добије као одговор само колико кошта један део, а не укупно.

„Када питам колико ова болница кошта укупно, кажу преко 3 милијарде, онда израчунате да вам треба између 20 И 27 милиона евра, па, тада кажу 'то је без опреме', па морате још да додате седам милиона евра. Онда мора још новца да се пронађе. То су ужасно скупе ствари. Знам да нас много кошта болница у Аранђеловцу, Лозници, Лесковцу. Те паре не могу да се узму из ћупа. Мора да буде доста вишка новца да можете да издвајате за болнице“, подвукао је он.

Вучић је истакао да ће ова болница, поред најбољих „зидова“ имати и фантастичне интензивне јединице, све потребне справе, тако да грађани Прокупља више неће морати у Београд или Ниш, већ ће у својој болници моћи да се прегледају жене да ли имају рак дојке и слично.

“Тиме ћемо да продужимо живот људи овде и да бринемо о здрављу наше деце”, казао је он.

Никада у Топлицу није оволико улагано...

По изградњи здравствених објеката најбоље се види како се Србија променила, поручио је Вучић.

Он је у том граду обишао радове на обнови Здравственог центра, који је, каже, значајан за све четири општине Топличког округа, зграда у којој ће бити и Дом здравља и Општа болница, која ће, очекује, бити боља и од неких београдских здравствених установа.

“Ово нису мале поправке, шминкање... Улажемо више од 35 милиона евра, само градња објекта коштаће око 27 милиона евра. Никада у Топлицу није толико улагано”, рекао је Вучић.

Како је истакао, држава је улагала у здравство и пре пандемије Ковида 19, јер је то важно за грађане и део је животног стандарда.

“Као што сам поносан на сваки аутопут, мост, поносан сам и на све болнице”, рекао је Вучић.

Он је указао да ће ускоро почети радови на здравственим установама у Пироту, Кикинди, Лесковцу, Врању, Аранђеловцу, Лозници, Врбасу, Смедеревској Паланци, Горњем Милановцу…и сви ти градови имаће “величанствене болнице и здравствене центре”.

“Болница у Прокупљу ће изгледати боље и вредети више и од КБЦ Земун, Звездара… “Др Драгиша Мишовић' ће бити испред и КЦС, наравно. Ова лепотица, и остале болнице остају нашим градовима” , рекао је Вучић.

За популациону политику у Прокупљу 10,5 милиона динара

Град Прокупље потписао је с Кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Уговор о суфинансирању мера популационе политике, а за ту намену, Кабинет је издвојио девет милиона динара, а локална самоуправа 1,5 милиона динара.

Како се наводи на сајту Града, у току ове године биће суфинансирано очување и унапређење репродуктивног здравља, решавање проблема неплодности, пут ка здравом материнству и активирање локалне самоуправе.

За очување и унапређење репродуктивног здравља, решавање проблема неплодности, односно ангажовање кадрова у Центру за породицу, издвојено је 3,5 милиона динара, и то од Кабинета три милиона динара, а локалне самоуправе 500.000 динара.

За активирање локалне самоуправе, односно опремање Центра за породицу, одређено је седам милиона динара, од чега Кабинет издваја шест милиона динара, а локална самоуправа милион динара.

 Направићемо најбољи пакет за запошљавање људи у историји

Председник Србије Александар Вучић у посети је Здравственом центру у Прокупљу, где су у току радови на реконструкцији.

Председник је истакао да постоји идеја на којој се ради, а која се односи на нове мера за фирме које ће додатно да запошљавају раднике.

"Хоћемо да сачувамо запослене, као и да запослимо још људи и сачувамо наше људе у Србији", каже Вучић.

Председник је овај нови пакет мера назвао "најбољим пакетом у историји за запошљавање људи". Рекао је да ће у року од две недеље представити ове подстицајне мере.

Председник Вучић је рекао да је важно да се настави са повећањем плата здравственим радницима, да би они остали у земљи.

Вучић је казао да људи причају како ће Србија да остане без дознака.

"Дајте, молим вас, да останемо без дознака, па да ти људи дођу у Србију. Кориснији су него било ко ко шаље дознаке, пет пута учествују више у прављењу врендости. Због тога се борим за њих", рекао је он. Навео је да не треба да се плашимо рада.

"Можемо да будемо исти и бољи од најбољих", рекао је Вучић.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]