Хроника

Александар Вучић и Мухамед Алабар обишли радове у оквиру "Београда на води"; Вучић: Нико у мојој породици није ништа купио после 2012; Више од 70 одсто грађана подржава пројекат "Београд на води"; У сукобу у Нагорно-Карабаху се не убијају српским оружјем

Штампа
уторак, 29. септембар 2020.

 БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић и председник компаније "Eagle Hills" Мухамед Алабар обишли су данас завршне радове на изградњи објекта "Galerija Belgrade" у оквиру пројекта Београд на води.

"Galerija Belgrade" биће највећа шопинг, забавна и гастрономска дестинација у региону.

У питању је грандиозан тржни центар на самој обали Саве са 300.000 квадратних метара укупне површине 93.000 квадрата простора за издавање и 3.600 паркинг места.

У оквиру објекта биће 50 ресторана, као и биоскоп са више од 1.700 места.

Обилазећи грађевину, председник Србије је истакао да је градилиште Беоргада на води највеће у овом региону, а да на њему ради чак 2.850 људи.

Многи од њих су, каже, из иностранства, око 200 је из Турске, Индије, Филипина, из других земаља, јер у земљи нема довољно варилаца, тесара, ни многих других занатлија.

"Чак 2.850 радника на једном градилишту, импозантно је. И сами видите како ће за месец дана да изгледа", приметио је Вучић.

Како је истакао поносан је на то што пројекат Београд на води, који је у почетку имао подршку 29 одсто наших грађана, сада подржава више од 70 одсто њих, као и на то што Београд постаје европска и светска метропола, која ће моћи да генерише још веће приходе за Србију, да привлачи све већи број туриста.

"Ковид прави проблеме на глобалном ниову. Србија је најбоља у Европи по епидемиолошкој ситуацији и надам се да ћемо моћи да тај висок ниво да задржимо. Важо је да и сви, уз помоћ вакцина и лекова, превазиђемо, да људи могу опет да путују и онда Београд постаје једна од најзанимљивијих дестинација", рекао је Вучић.

Обиласку радова присуствују и министар финансија Србије Синиша Мали и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Престижни архитектонски студио Callison RTKL , који измеду осталих стоји иза пројеката као што су Колумбија центар у Сијетлу и Fashion Show , највећи шопинг мол у Лас Вегасу, дизајнирао је овај несвакидашњи мултифункционални објекат.

Импресивна у погледу димензија, Galerija Belgrade се својим екстеријером, у којем доминирају камен и стакло, идеално уклапа у амбијент реке, док је ентеријер инспирисан урбаном атмосфером и еклектичном архитектуром престонице, којом се даје омаж Београду.

Вучић је рекао да сада више од 70 одсто наших грађана подржава пројекат Београд на води, док је на почетку у њега веровало свега двоје или троје људи, међу којима је и он.

"Гледам како сада и наши политички противници шетају Београдом на води", рекао је Вучић током обиласка завршних радова на изградњи објекта Galerija Belgrade , у оквиру пројекта Београд на води.

Председник наводи да је раније подршка том пројекту била испод 30 одсто, док је сада она виша од 70 одсто.

Вучић истиче да су 2013. кренули у остварење великог сна и подсетио да је још Милош Велики покушавао да спусти наше трговце и занатлије поред воде, али да је то било тешко пошто је наш народ увек бежао у брда.

Председник наглашава да је место где је сада Беогад на води било једно од најружнијих у Београду и да је било потребно правно да се уклоне чак 573 објекта.

"Сада имамо велелепни део града са најлепшом променадом, која је лепша од оне у Бечу. Обећавам да ће за пет година уз пречистаче воде и уз канализацију Сава бити овде провидна као што је и Дунав у Бечу.

Нагласио је да сада цена квадрата у Београду на води иде и до 10.000 евра, док је пре било око 1.000 евра.

Вучић: Име мандатара за мање од 7 дана, реагујем кад кажу да смо нешто украли

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у наредних неколико дана бити саопштено име мандатара за састав нове Владе Србије.

"Да ли ће бити за три (дана) или мало више, али свакако мање од седам", рекао је Вучић новинарима након обиласка градилишта Београда на води.

Одговарајући на питање због чега институције у Србији не раде свој посао, па он и премијерка Ана Брнабић морају да бране од медијских напада своју браћу уместо да се то разјасни у редовној процедури, Вучић је рекао да се он труди да брани само оне против којих се води хајка.

"Не знам за све случајеве, већ сам се ухватио само за ту једну ствар. А то је зато што пет година слушам од свих да је мој брат велепоседник а данас питам, не бранећи никога, да ми кажете где је један једини ар у Војводини (који је његов). Пошто смо установили да не постоји и да су лагали, хоће ли неко рећи извини? Неће, наставиће са лажима", рекао је Вучић.

Он је рекао да нико у његовој породици није ништа купио после 2012. године и да су све такве тврдње лаж.

"Питајте институције, било коју институцију, где се налазе тих хиљаде хектара. Али нико није питао ниједну институцију, знали су да лажу. Једино реагујем када кажу да смо нешто украли. А важно је да се одговори да би људи знали шта је истина", рекао је он.

Споразуми из Брисела ће морати да буду спроведени

Председник Србије изјавио је да ће споразуми који су постигнути у Бриселу током преговора са Приштином, као што је оснивање Заједнице српских општина, морати да буду спроведени, и да се подразумева да они нису у потпуности у складу са њиховим прописима, јер да јесу преговори не би били ни потребни.

Вучић је рекао да су преговори вођени "управо зато сто није у складу са њиховим прописима" и додао да ће и неки прописи у Србији морати да буду промењени да би оно што је договорено у Бриселу било спроведено.

"У политичком смислу их не разумем сасвим, иако сам мислио да сам политички ветеран, иако имам искуства можда и највише на овом делу света. Ја разумем противника кад се понашају рационално. Не могу да их гледам као противника ми жемо мир морамо да сарађујемо са Албанцима", рекао је Вучић.

Вучић: "До Светог Николе наредне године завршавамо Кулу Београд" 

Београд -- Председник Србије Александар Вучић и председник компаније Еагле Хиллс Мухамед Алабар, обилазе данас завршне радове на изградњи објекта Галерија Белграде.

"Ово је наше убедљиво највеће градилиште, овде ради 2.850 људи, од чега је 200 странаца, остали су грађани Србије и региона", рекао је председник Вучић.

Како каже, ово говори колико нам је још потребно радне снаге и колико још простора имамо за запошљавање.

"За месец, месец и по дана биће отворен шопинг мол. Видели сте и како напредује Кула Београд. То ће бити нова слика Србије и читаве југоисточне Европе. Поносан сам на пријатељство са шеиком Мухамедом, али и на страховито велики и фантастичан посао који је он овде одрадио. То је један од највећих предузимача у целом свету", рекао је Вучић.

Навео је да је захвалан Мухамеду што посвећује толико пажње Београду.

"Ово је остварење снова. Шта год било сутра, за годину дана или пет година, ко год буде пролазио овуда видеће шта остаје иза ове генерације, а то је најмодернији део Србије."

Додао је да ово показује снагу српске економије.

Ниједан град у Европи нема овако лепо шеталиште, као оно у Београду на води

"Она је мала, али је показала велику флексибилност у јеку највеће кризе. Србија више не игра регионалну лигу, него лигу шампиона", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ниједан град у Европи нема овако лепо шеталиште, као оно у Београду на води.

"Поносан сам и захвалан нашим пријатељима. Договорио сам се са Алабаром да пре Светог Николе следеће године завршимо торањ", рекао је.

Како је рекао, ово ће бити највећи шопинг-центар у овом делу Европе.

"Једва чекам да видим за месец дана како ће све ово изгледати", рекао је Вучић.

Навео је да је Србија привукла купце из целог региона и Европе овде. "Београд постаје светска и европска метропола, моћи ће да привлачи све већи број туриста", рекао је.

"Ово је потпуно нови животни стандард, нови живот, рекао је Вучић описујући Београд на води.

"Били смо решени да направимо нешто најлепше у овом делу Европе. Увек ћу јавно да браним и приватни сектор и јавно-приватна партнерства јер сматрам да је то оно што гура земљу напред", рекао је Вучић.

На почетку смо имали свега 29 одсто подршке за овај пројекат, пре три месеца је било преко 60 одсто, а сада верујем да је пркео 70. Људи виде колико се овде ради

"На почетку смо имали свега 29 одсто подршке за овај пројекат, пре три месеца је било преко 60 одсто, а сада верујем да је пркео 70. Људи виде колико се овде ради", рекао је Вучић.

Вучић истиче да су 2013. кренули у остварење великог сна и подсетио да је још Милош Велики покушавао да спусти наше трговце и занатлије поред воде, али да је то било тешко пошто је наш народ увек бежао у брда.

Председник је нагласио да је место где је сада Беогад на води било једно од најружнијих у Београду и да је било потребно правно да се уклоне чак 573 објекта.

"Сада имамо велелепни део града са најлепшом променадом, која је лепша од оне у Бечу. Обећавам да ћете за пет година уз пречистаче воде и уз канализацију Сава бити овде провидна као што је и Дунав у Бечу", казао је председник Србије.

Сада имамо велелепни део града са најлепшом променадом, која је лепша од оне у Бечу. Обећавам да ћете за пет година уз пречистаче воде и уз канализацију Сава бити овде провидна као што је и Дунав у Бечу

Шопинг центар Галерија Белграде има површину 305.000 квадрата.

Мухамед Алабар се захвалио на поверењу указаном од стране Србије и председника Александра Вучића.

"Србија је земља у коју вреди долазити јер је ово земља у успону. Част ми је што имам прилику овде да радим и стварам", рекао је Алабар.

Обиласку присуствују и министар финансија Синиша Мали и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Вучић: Не убијају се српским оружјем

Београд -- Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је писање регионалних медија да се у сукобу у Нагорно-Карабаху "убијају" српским оружјем.

Наслушао сам се глупости разних, како се убијају српским оружјем. Нема тамо српског оружја

"Наслушао сам се глупости разних, како се убијају српским оружјем. Нема тамо српског оружја", рекао је Вучић.

Он је одговарајући на питања новинара, након обиласка градилишта Београд на води, рекао да Србија јесте некада извозила оружје у тај део света, али да није реч о оружју које се сада користи у сукобу који помно прати цео свет.

"Тенкови, авиони, беспилотне летелице...ништа од тога није наше", рекао је председник Србије и упитао да ли то значи да би, ако нас неко нападне, а ми се бранимо, били криви Руси, Американци или Французи од којих купујемо оружје.

"Ми им желимо мир, то су два наша братска народа", рекао је Вучић и истакао да "мир нема алтернативу" није само флоскула. "Надамо се да ће смоћи снаге да изађу из сукоба", закључио је.

Подсетимо, неки регионални медији пренели су вест да јерменска војска користи ракете српске производње за гађање насеља у области Физули.

Алабар: Београд је град у успону у који вреди улагати

Председник компаније „Еагле Хиллс” Мухамед Алабар изјавио је данас да је Београд град у успону у који вреди улагати и изразио задовољство што је српско руководство пружило његовој компанији прилику да ради један од највећих пројеката у српској престоници - Београд на води.

Након обиласка завршних радова на изградњи објекта „Галерија” у оквиру пројекта Београд на води са председником Србије Александром Вучићем, Алабар је рекао да он као извођачи има добро окружење за пословање због подршке српске владе и председника и успешним економским политикама које Србија спроводи.

„Данас смо овде да видимо један нови доживљај који ће Београд пружати грађанима и туристима, Београд је град у успону и развоју и у њега вреди улагати”, рекао је Алабар.

Навео је да је приликом потписивања уговора за изградњу Београда на води био његов син, који је, каже, и данас овде и који је приметио да је изградња тог пројекта веома напредовала.

„Част ми је што сам имао прилику овде да радим, хвала вам на указаном поверењу”, рекао је Алабар, преноси Танјуг.

У Београд на води биће уложено око 3,5 милијарди долара

Председник компаније Игл хилс Мухамед Алабар изјавио је данас да ће у Београд на води бити уложено укупно око 3,5 милијарди долара истичући да сам новац није најважнији, јер је од тога далеко важнија сва корист коју ће Београд и Србија имати од тог пројекта.

Алабар је тако одговорио на питање новинара колико је новца до сада стигло из компаније Игл хилс и да ли је задвољан динамиком радова пошто има кашњења.

„Не ради се овде само о новцу, да ли је ту 300 милиона одвојено за инвестиције или 200 милиона колико је уложено у овај тржни центар. Ту није само реч о радним местима која су отворена за изградњу овог тржног центра већ и колико ће остати радних места за касније”, рекао је Алабар апострофирајући и задовољство грађана изгледом Београда на води и новом атмосфером коју је донео граду, преноси Танјуг.

Алабар наводи да је реч о 1.000 нових радних места, али и да и о свим користима које ће влада и град Београд имати од наплате пореза и других прихода.

„То је веома важно за земљу која се гради, нагласио је Алабар” и додао да нико сву ту корист не може да купи.

„Овде ће бити уложено око 3,5 милијарди долара. Тачно је да новац покреће све, али ми смо овде уложили и своју репутацију и углед како би овај пројекат испао како треба. Овде ће се развијати и туризам”, напоменуо је Алабар.

Додаје да послује у 14 земаља широм света и да зна да је нада далеко важнија од свог тог ноца који се улаже.

Председник Србије Александар Вучић се одговарајући на то је додао:

„Алабар је рекао 300 плус 200 милиона, јасно вам је колико је до сада уложено, а мора још много да се уложи, Алабар је давао у тренуцима кризе огроман и свој лични новац и ја сам му на томе захвалан. Јер, није хтео да ово београдско градилиште стане ни на један тренутак”.

Вучић каже да говори о стотинама милиона долара и да се са Алабаром, када су се први први пут срели, договорили да направе нешто најлепше у овом делу Европе.

„Чини ми се да смо успели и успећемо и то је мој одговор вама на питање, а посебно ћу увек да браним јавно – приватна партнерства и приватну својину, јер је приватна својина оно што гура земљу напред и прави је успешном. Поносан сам на то, посебно када имате овакве инвеститоре, некога ко је најпознатији у свету”, додао је Вучић.

Истакао је да Алабар ради у Београду фантастичан посао и још једном му захвалио на томе, као и домаћим предузећима која су ангажована на пројекту „Београд на води”.

 

 (Агенције)
 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]