Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: EU neće dozvoliti Srbiji da postane punopravna članica bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom
Hronika

Aleksandar Vučić: EU neće dozvoliti Srbiji da postane punopravna članica bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. novembar 2017.

 Aranđelovac -- Vučić izjavio da EU neće dozvoliti Srbiji da postane punopravna članica EU bez pravno obavezujućeg dokumenta na kraju procesa normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni to kažu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da, kako god da se to tumači, to je ono što EU očekuje.

"Nije to priznanje, niko to ne govori na taj način. Govore između redova, ali ne na taj način, ali ovo je ono što ja mogu da vam kažem", rekao je predsednik novinarima u Aranđelovcu. 

On je rekao da je zadovoljan jučerašnjim sastancima u Briselu, gde će danas boraviti i premijerka Ana Brnabić, i dodao da su takvi sastanci važni, jer nam predstoji veliki problem i nećemo moći bez drastičnih promena u odnosu, našem i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postanemo član EU.

Vučić učenicima istakao "prednosti dualnog obrazovanja"

ARANĐELOVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa učenicima Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu istakao prednostima dualnog obrazovanja i poručio im da budu vredni i marljivi, jer su bogati onoliko koliko znaju, ali i koliko prijatelja imaju.

Kako je rekao, škola "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu dobra je škola, sa više od 700 đaka u kojem se razvija sistem dualnog obrazovanja.

"Beskrajno sam srećan i nisam znao da to ovde tako izgleda, da u okviru prvih programa za dualno obrazovanje postoje oni koji uče za zavarivače, strugare... Ima smerova od elektrotehničara do mašinaca, zanatlija", rekao je Vučić.

On je podvukao da su mu u školi preneli da je prvi put posle 20 godina veće interesovanje za neke smerove.

"Zadovoljan samo što sam video mlade ljude koji hoće da rade i na takav način vide svoju budućnost", poručio je predsednik.

On je najavio da će škola u Aranđelovcu imati dodatnu podršku države, koja će se potruditi da nabavi nove mašine, kako bi imali bolje uslove za rad.

Vučić je đacima poručio da nije došao da im drži pridike, već da im kaže da treba da budu marljivi, da uče i stiču znanja i veštine, ali i da poštuju svoje prijatelje.

"Uvek ste bogati onoliko koliko znate, jer, znanje niko ne može da vam oduzme, ali i onoliko koliko imate drugara i prijatelja", ukazao im je predsednik.

Kako im je rekao, potrebno im je prijateljstvo, jer se ne može računati samo na porodicu, koja jeste oslonac, već se moraju oslanjati na drugove.

"Moja je molba da onoliko koliko želite da budete poštovani pokažete poštovanje prema drugima i molim vas da budete vredni i marljivi", kazao je Vučić.

Ponovio je da se sistem dualnog obrazovanja razvija u Tehničkoj školi, te da je jedan od problema što nemamo dovoljno zanatlija.

Istakao je da su prednosti dualnog obrazovanja prepoznale i domaće i strane kompanije u Srbiji, koje traže kadrove.

"Kod nas je zanatlija sve manje i sve što imamo, sve dobije posao. Za izgradnju puta Levosoje - Srpska kuća uvozili smo Albance da nam rade, jer nismo imali svoje. Molim vas da budete hrabri u smislu ciljeva, volje i želje da uspete, da brinete o drugima, a onda ćemo samo da slavimo uspehe ove škole", zaključio je predsednik Srbije.

Vučić: Bolje da je rekao 'da', nego 'nadam se da'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ćemo odgovorno analizirati izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Kako je rekao, ne potežu se tek tako reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija.

Međutim, Vučić je dodao da neće otkazati posetu Predsedništva Beogradu, kao što je Sarajevo otkazalo posetu Tomislava Nikolića, "zbog pet puta manje stvari".

On je ukazao da je Izetbegović u intervju za Dojče vele izneo lični stav prema KiM i drugim stvarima koje se odnose na Srbiju, tako da će i to biti uzeto u obzir i u skladu sa tim i postavljena naša politika. 

Vučić je novinarima u Aranđelovcu rekao da se ne potežu reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija tek tako, ali i poručio da će naša reakcija biti ta da ćemo sve analizirati i uzeti u obzir šta su nečije želje i nadanja i u skladu sa tim, kao odgovorna zemlja, zauzeti stav. 

"To što neki govore da je na osnovu lažne vesti - pa, bolje da je ostalo onako, nego ono sto smo mogli da čujemo, bolje da je rekao 'da' - nego 'nadam se da', zato što je to 'da' moglo da bude plod objektivnih okolnosti ko zna kakvih, ali 'nadam se da' pokazuje lični odnos prema tome" rekao je Vučić. 

On je dodao da će primiti sve članove Predsedništva BiH i da, naravno, neće otkazati tu posetu, kao što je svojevremeno bila otkazana poseta Sarajevu tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "zbog pet puta manje stvari". 

Kako je rekao, na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost teme će biti i situacija u regionu sa posebnim osvrtom na BiH, razgovori u vezi sa KiM, kao i pitanje organizacije i reorganizacije naših bezbednosnih snaga. 

Dodao je i da je zgrožen izjavama onih koji uvek nađu dovoljan razlog da okrive svoju državu, rukovodstvo i kada nismo ništa učinili. 

Aranđelovac -- Predsednik Srbije razgovarao s đacima tehničke škole u Aranđelovcu, u kojoj se nedavno dogodilo vršnjačko nasilje.

Aleksandar Vučić zamolio je danas učenike srednje tehnicke škole "Milena Nikolić" da dobar ljudski odnos održe i sačuvaju ga ne samo za ukućane, nego i za svoje drugove.

U toj se školi, naime, nedavno dogodilo vršnjačko nasilje, a Vučić je rekao da ponekad nije loše da vidimo koliko nas to pogodi, a užasno je onome kome se dogodi. 

"Nemate dovojno vremena uvek da razgovarate s decom, društvene mreze i rijaliti deci poručuju da je sve to u redu, ali jasno je da moramo da razgovaramo što više. Tek sam sad saznao da su danas u razgovoru u učionici sedeli i žrtva nasilja i učesnici, ali sam im poručio da moraju da računaju na prijatelje i da ih cuvaju, devojčice posebno", preneo je Vučić novinarima. 

Kako je rekao, veruje da su ovi dečaci i devojčice to razumeli, a zahvalan je i osoblju škole, nastavnicima, psihologu, ljudima kloji se bore za tu decu. "To se, inače, dešava deci u školi, dešavalo se generacijama, i u mojoj je tako bilo, ali gledao sam statistike, ne dešva se kod nas onakvo nasilje kao u nekim drugim zemljama. Divim se roditeljima Biljane koji su to uspeli da izdrže gurajući ćerku. Zato sam i rekao kad god nekome nešto učinite pomislite da li biste voleli da to neko vama priredi", poručio je. 

Kako je primetio, dobro je što nekada ogoljeno o tome govorimo i to tako vidimo, jer onda možemo da reagujemo i je onda poruka da neko sledeći kome bi to palo na pamet, odustane od pokušaja da učini nasilje. 

Dodao je da sada imamo po novom zakonu veću odgovornost roditelja i nastavnika, ali, kako je poručio, pre svega svega moramo da razgovaramo više međusobno. Zato, nije loše sto se iz takvih slučajeva može preduzeti nešto u smislu prevencije i dodje se do kazni za one koji su u nasilju, i to tako da nešto slično ne smete da ponovite. 

"Molim vas zato da tu vrstu dobrog ljzudskog odnosa koji sam osetio u razgovoru u ovoj školi sačuvate ne samo za svoju porodicu nego za svoje drugare", rekao je Vučić i poručio đacima škole da pozdrave drugare i budu vredni i marljivi i "bićete mnogo uspešniji od nas".

 Vučić: Penzionerima će iduće godine primanja biti povećana isto kad sada, možda i više

Aranđelovac -- Penzionerima će iduće godine primanja biti povećana isto kad sada, možda i više, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je upitan da komentariše naslovnu stranu NIN-a i njihovu računicu o penzijama kazao da u lažima nema razlike između novinara Milovana Brkića i Miće Ćulibrka, te dodao da oni imaju slobodu da rade kako im volja, ali i da on zadržava pravo da im odgovori.

A odgovor je potkrepio brojkama - 2014. su penzije smanjene za 40 odsto penzionera, a prosečno je smanjenje iznosilo 5,89 odsto. 

U međuvremenu je bilo povećanje najpre od 1,25 odsto, zatim još jedan i po i sada pet odsto, što ukupno čini više od osam odsto. 

"Tih osam odsto sigurno je više od 5,89, ali kako da ja to ljudima objasnim, posebno u situaciji kad je dinar sada snažniji nego 2014. i to tri do četiri odsto? I, pri tome, ne računam jednokratna davanja", objasnio je. 

A kako su u NIN-u došli do sopstvene računice, kaže, da ne zna, te procenjuje da je njima jedino bilo važno da njega "nacrtaju" da ispadne grozan i kriv za sve, a pri tome nemaju nijednu tačnu informaciju. 

"Mislim da penzioneri sve to znaju, kao i to da će, zavisno od rezultata našeg daljeg rasta njihova primanja da rastu", poručio je predsednik. 

Kako je naveo, sledeće godine će penzije biti opet povećane, isto kao ove godine, a možda i više, jer, kako je rekao, deficita države možda neće ni biti, a imaćemo velike privatizacione prihode koje nismo imali prethodnih godina, 

Tu je pre svega pomenuo koncesiju za Aerodrom, od koje se očekuje mnogo, te će, primetio je, biti i za državu i za važne projekte u budućnosti, a u skladu s tim će rasti i penzije i plate. 

A pitajući se zašto to rade u NIN-u, rekao je da je to zato što su neki izgubili političku moć, pa šta će onda "drugo da rade Đilas, Šapić, Jeremić nego da pokušavaju da vrate pljačkaško vreme". 

"Mi smo ovde (u srednjoj tehničkoj školi u Aranđelovcu) da kažemo da deca treba marlljivo da rade da bi postali uspešni i pošteni građani Srbije, a za sve ove penicilin je samo jedan - da ih se nikad ne uplašite i odgovorite uvek radom i istinom, zato što laž kratko traje i zato što postoje oni koji su za njih penicilin", poručio je Vučić.

U novom broju Nin je objavio tekst u kojem se navodi da bi svaki od 1,7 miliona penzionera u Srbiji do sada imao na raspolaganju dodatnih 444 evra da u novembru 2014. nije bilo smanjenja penzija i da je prosečna penzija u tri poslednje godine bila ista kao i pre fiskalne konsolidacije. Nedeljnik navodi i da ako se ta "ušteda" pomnoži sa 1,7 miliona penzionera, ispada da je država u prethodne tri godine smanjila svoje rashode na teret penzionera za više od 750 miliona evra.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner