Хроника

Александар Прица: Све општине имаће обучене за рад са ЛГБТ заједницом

Штампа
петак, 10. фебруар 2017.

 БЕОГРАД - После обуке за рад запослених у систему социјалне заштите са сексуалним мањинама у свакој локалној самоуправи је један правник, социјални радник и психолог обучен за рад са ЛГБТ заједницом, рекао је представник организације Дуга Александар Прица.

Канцеларија за људска и мањинска права и организација Дуга заједно спроводе тренинге за запослене у социјалној заштити, како би на што адекватнији начин помогли ЛГБТ особама.

Директорка Канцеларије Сузана Пауновић рекла је да је циљ обуке био да се развије свест о толеранцији према сексуалним мањинама, да се највише радило са младима, као и да је најважније то што су у програм укључене и неразвијене локалне средине, чиме је обухваћена цела Србија.

Александар Прица је новинарима у Палати Србија рекао да је највећи проблем што се ЛГБТ особе плаше да своје проблеме изнесу запосленима у социјалној заштити, Министарству унутрашњих послова или у здравственом систему и да су кроз тренинге запослени у систему социјалне заштите обучени да на адекватан начин сагледају проблеме сексуалних мањина.

"Не могу да кажем да су ЛГБТ особе имале не знам каквих проблема у систему социјалне заштите, али до сада као и у другим системима нису користили услуге. ЛГБТ популација, уколико има проблема и треба да се обрати МУП-у, систему социјалне заштите, просто се плаши. Због стигме, дискриминације", рекао је Прица.

Директорка Покрајинског завода за социјалну заштиту Татјана Грнчарски казала је да ће се Завод залагати да се са мањинама поступа професионално и да се у центрима за социјални рад искорене предрасуде о сексуалним мањинама, ако постоје.

"Треба да се промени приступ појединцима који припадају сексуалној мањини и да се помогну породицама да лакше прихвате опредељење свог члана породице", рекла је Грнчарски новинарима.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]