Početna strana > Hronika > Aleksandar Prica: Sve opštine imaće obučene za rad sa LGBT zajednicom
Hronika

Aleksandar Prica: Sve opštine imaće obučene za rad sa LGBT zajednicom

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. februar 2017.

 BEOGRAD - Posle obuke za rad zaposlenih u sistemu socijalne zaštite sa seksualnim manjinama u svakoj lokalnoj samoupravi je jedan pravnik, socijalni radnik i psiholog obučen za rad sa LGBT zajednicom, rekao je predstavnik organizacije Duga Aleksandar Prica.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava i organizacija Duga zajedno sprovode treninge za zaposlene u socijalnoj zaštiti, kako bi na što adekvatniji način pomogli LGBT osobama.

Direktorka Kancelarije Suzana Paunović rekla je da je cilj obuke bio da se razvije svest o toleranciji prema seksualnim manjinama, da se najviše radilo sa mladima, kao i da je najvažnije to što su u program uključene i nerazvijene lokalne sredine, čime je obuhvaćena cela Srbija.

Aleksandar Prica je novinarima u Palati Srbija rekao da je najveći problem što se LGBT osobe plaše da svoje probleme iznesu zaposlenima u socijalnoj zaštiti, Ministarstvu unutrašnjih poslova ili u zdravstvenom sistemu i da su kroz treninge zaposleni u sistemu socijalne zaštite obučeni da na adekvatan način sagledaju probleme seksualnih manjina.

"Ne mogu da kažem da su LGBT osobe imale ne znam kakvih problema u sistemu socijalne zaštite, ali do sada kao i u drugim sistemima nisu koristili usluge. LGBT populacija, ukoliko ima problema i treba da se obrati MUP-u, sistemu socijalne zaštite, prosto se plaši. Zbog stigme, diskriminacije", rekao je Prica.

Direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu Tatjana Grnčarski kazala je da će se Zavod zalagati da se sa manjinama postupa profesionalno i da se u centrima za socijalni rad iskorene predrasude o seksualnim manjinama, ako postoje.

"Treba da se promeni pristup pojedincima koji pripadaju seksualnoj manjini i da se pomognu porodicama da lakše prihvate opredeljenje svog člana porodice", rekla je Grnčarski novinarima.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner