Početna strana > Hronika > Aleksandar Novak: Rusija ne vidi potrebu za hitnim merama na tržištu nafte zbog novog Omikron soja koronavirusa
Hronika

Aleksandar Novak: Rusija ne vidi potrebu za hitnim merama na tržištu nafte zbog novog Omikron soja koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 29. novembar 2021.

 MOSKVA - Rusija ne vidi potrebu za hitnim merama na tržištu nafte zbog novog Omikron soja korona virusa, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, smanjivši mogućnost promene sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEK+) na sastanku ove nedelje.

"Moramo pažljivo da posmatramo i pratimo dešavanja. Nema potrebe za ishitrenim odlukama", rekao je Novak, prema rečima njegovog portparola, izvestila je agencija Interfaks.

Portparol je dodao da je Novak poručio da će se na skupu zemalja OPEK+ dodatno razgovarati o situaciji na tržištu i o tome da li su bilo kakve mere opravdane, prenosi Rojters.

Neformalna alijansa OPEK+ održaće onlajn sastanak ove nedelje kako bi donela odluku o politici proizvodnje nafte. Neki izvori su u petak rekli da OPEK+ prati razvoj situacije sa virusom Omikron, izrazivši zabrinutost da bi moglo da dođe do slabljenja potražnje.

"Da bi se sve detaljno sagledalo, pomeren je sastanak Zajedničkog ministarskog komiteta za nadzor tržišta (JMMC) kako bi to telo dobilo više informacija o aktuelnim dešavanjima, uključujući i novi soj virusa", rekao je Novak.

Onlajn sastanak JMMC-a, koji je bio zakazan za 30. novembar, biće održan 2. decembra, istog dana kad i glavni ministarski sastanak grupe OPEK+.

OPEK+ se nije odazvao pozivima SAD-a da pumpaju više nafte kako bi se smanjile cene ovog energenta, ostajući pri svom planu da postepeno nadoknađuje prošlogodišnje rekordno smanjenje proizvodnje tako što će svakog meseca isporuke povećavati za 400 hiljada barela dnevno.

Na ovonedeljnom sastanku će se razgovarati o januarskoj proizvodnji.

Novak je naveo da partneri u OPEK+ nisu tražili preispitivanje postojećeg plana kao odgovor na Omikron, prenele su novinske agencije.

Cene nafte su danas ojačale jer su investitori intenzivirali tražnju kako bi iskoristili povoljne cene koje su drastično pale u petak zbog spekulacija da bi OPEK+ mogao da pauzira s povećanjem proizvodnje kao odgovor na širenje novog soja kovida.

Nakon sunovrata cena u petak za više od 10 odsto, što je bio najveći jednodnevni pad od aprila 2020. godine, cene nafte su danas porasle za više od 4,0 odsto.

Cena fjučersa sirove severnomorske nafte Brent je, prema poslednjim raspoloživim podacima, iznosila oko 76 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta ojačala za 4,5 posto na 71,16 dolara za barel, navodi Rojters.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner