Хроника

Александар Новак: Производња нафте у Русији могла би да падне са прошлогодишњих 524 милиона тона на 480-500 милиона тона у 2022.

Штампа
четвртак, 26. мај 2022.

 Производња нафте у Русији могла би да падне са прошлогодишњих 524 милиона тона на 480-500 милиона тона у 2022. години, изјавио је новинарима потпредседник Владе Александар Новак.

"Мислим да ће пад бити далеко мањи него што се раније предвиђало. Пад производње је само једног месеца био нешто већи од милион барела дневно. Сходно томе, мислим да ће уследити опоравак, и да ће производња вероватно износити 480-500 милиона тона ове године у односу на 524 милиона тона прошле године", рекао је Новак, преноси Тас.

Додао је да су то процене у овом тренутку, али да све може да се промени у зависности од ситуације.

Пад руске производње нафте је достигао 6,0 посто у првој декади априла у поређењу са мартом, да би се затим убрзао на скоро 9,0 процената до краја месеца.

Русија је од прошлог пролећа углавном постепено повећавала производњу сирове нафте Међутим, земља се од марта суочава са обимним међународним санкцијама због ситуације у Украјини, које забрањују западним партнерима улагања у истраживање, производњу и прераду нафте у Русији.

Министар финансија Антон Силуанов изјавио је раније да би Москва због санкција могла да изгуби до 17 одсто производње нафте 2022. године, додаје руска агенција.

(Танјуг) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]