Хроника

Александар Лукашенко: Више ће људи умрети због незапослености и глади него од коронавируса

Штампа
уторак, 31. март 2020.

 Белоруски председник Александар Лукашенко у уторак је одбацио светску забринутост око пандемије коронавируса и саветовао становницима да наставе да раде како би ојачали привреду.

"Више ће људи умрети због незапослености и глади него од коронавируса“, казао је Лукашенко на састанку у престолници Минску, а саопштио је његов кабинет.

Лукашенко бившу совјетску републику води већ више од четврт века, а на изборима за неколико месеци тражи шести мандат на месту председника.

Тврди како нема потребе за одглагањем тих избора у августу.

"Највећи проблем је економија", упозорава Лукашенко.

"Морамо да радимо и побегнемо из ове кризе", додао је.

Светска економија погођена је падом трговине јер су мере карантина приморале радну снагу на изолацију код куће.

Најближи белоруски савезник Русија је, за разлику од Минска, прогласила ванредно стање и увела мере карантина у отприлике пола руских регија. У Русији је у протеклим недељама број заражених порастао на 2.300, док је у Белорусији званично само 150 случајева.

Влада у Минску у понедељак је објавила како је спровела око 30 хиљада тестова. Сам Лукашенко је раније забринутост око коронавируса прогласио „психозом“.

На прошлонедељној утакмици хокеја самоуверено је рекао: „Овде нема вируса. Овде је као у замрзивачу. То је најбоље за здравље“, пренела је државна новинска агенција БелТА.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]