Хроника

Александар Лукашенко: САД и Кина воде озбиљну битку да преобликују свет; Понекад имам симпатије за Трампа, али се не слажем са тим што је отворио све фронтове и ратује са целим светом

Штампа
понедељак, 29. јун 2020.

 МИНСК - САД и Кина воде озбиљну битку да преобликују свет, сматра председник Белорусије Александар Лукашенко.

„На политичкој карти света појавила се нова држава - моћна, која је, можда и нехотице, изазвала монополисту САД. Та држава је Кина. То је модерна нуклеарна држава. Они све раде независно - отишли су у космос, освојили су најсавременије наоружање", рекао је Лукашенко.

Кина је, како је додао, када је реч о економији прва у извозу, а у производњи одмах иза Америке.

"Наравно, Американце то узнемирава, тргли су се. Шта ако изгубе монопол“, навео је Лукашенко током сусрета са представницима Минске области, пренео је Спутњик.

Кина је, према његовим рецима, постала једнака са САД и Американци су „осетили опасност“.

Почео је, како је рекао, трговински рат, који је био веома видљив прошле и почетком ове године.

Лукашенко признаје да понекад има симпатије за америчког председника Доналда Трампа, али да се не слаже са тим што је отворио све фронтове и ратује са целим светом.

„Када је државни секретар Мајк Помпео био код мене, причали смо о томе. Питао сам га зашто ратују са целим светом. То ће се лоше завршити по вас. Зашто сте отворили фронт са Русијом? У војном погледу Русија је моћна, има нуклеарно оружје?“, навео је белоруски председник.

Осврнуо се и на немире после убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Лукашенко сматра да је то само био повод за немире, али не и узрок. Узрок је неспособност државе да се избори са пандемијом корона вируса, услед чега је 60 милиона људи остало без посла и то пре свега Афроамериканци, сматра председник Белорусије.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]