Početna strana > Hronika > Aleksandar Lukašenko: SAD i Kina vode ozbiljnu bitku da preoblikuju svet; Ponekad imam simpatije za Trampa, ali se ne slažem sa tim što je otvorio sve frontove i ratuje sa celim svetom
Hronika

Aleksandar Lukašenko: SAD i Kina vode ozbiljnu bitku da preoblikuju svet; Ponekad imam simpatije za Trampa, ali se ne slažem sa tim što je otvorio sve frontove i ratuje sa celim svetom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 29. jun 2020.

 MINSK - SAD i Kina vode ozbiljnu bitku da preoblikuju svet, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Na političkoj karti sveta pojavila se nova država - moćna, koja je, možda i nehotice, izazvala monopolistu SAD. Ta država je Kina. To je moderna nuklearna država. Oni sve rade nezavisno - otišli su u kosmos, osvojili su najsavremenije naoružanje", rekao je Lukašenko.

Kina je, kako je dodao, kada je reč o ekonomiji prva u izvozu, a u proizvodnji odmah iza Amerike.

"Naravno, Amerikance to uznemirava, trgli su se. Šta ako izgube monopol“, naveo je Lukašenko tokom susreta sa predstavnicima Minske oblasti, preneo je Sputnjik.

Kina je, prema njegovim recima, postala jednaka sa SAD i Amerikanci su „osetili opasnost“.

Počeo je, kako je rekao, trgovinski rat, koji je bio veoma vidljiv prošle i početkom ove godine.

Lukašenko priznaje da ponekad ima simpatije za američkog predsednika Donalda Trampa, ali da se ne slaže sa tim što je otvorio sve frontove i ratuje sa celim svetom.

„Kada je državni sekretar Majk Pompeo bio kod mene, pričali smo o tome. Pitao sam ga zašto ratuju sa celim svetom. To će se loše završiti po vas. Zašto ste otvorili front sa Rusijom? U vojnom pogledu Rusija je moćna, ima nuklearno oružje?“, naveo je beloruski predsednik.

Osvrnuo se i na nemire posle ubistva Afroamerikanca DŽordža Flojda.

Lukašenko smatra da je to samo bio povod za nemire, ali ne i uzrok. Uzrok je nesposobnost države da se izbori sa pandemijom korona virusa, usled čega je 60 miliona ljudi ostalo bez posla i to pre svega Afroamerikanci, smatra predsednik Belorusije.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner