Početna strana > Hronika > Aleksandar Lukašenko: Rusija i NATO za nekoliko minuta mogu da stignu do nuklearnog rata - potreban dijalog o međunarodnoj bezbednosti
Hronika

Aleksandar Lukašenko: Rusija i NATO za nekoliko minuta mogu da stignu do nuklearnog rata - potreban dijalog o međunarodnoj bezbednosti

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. oktobar 2019.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da je Minsk spreman da izradi političku deklaraciju o neširenju raketa srednjeg i kratkog dometa.

Lukašenko smatra da su nepoverenje i konfrontacija između Rusije i Zapada su dostigli maksimum.

„Za samo nekoliko minuta Rusija i NATO mogu da stignu od lokalnog konflikta do nuklearnog rata“, rekao je on.

S tim u vezi, Lukašenko je inicirao održavanje međunarodnog dijaloga o bezbednosti u Minsku.

„Možda ipak treba da se okupimo i razgovaramo o tom najaktuelnijem problemu. Ako hoćete — u Minsku. Tim pre što je Belorusija već predložila da se usvoji višestrana politička deklaracija odgovornih država o neširenju raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Spremni smo da iniciramo razgovor, pa i da izradimo tekst tog dokumenta“, izjavio je Lukašenko u Minsku na konferenciji „Evropska bezbednost: Povlačenje sa ivice ambisa“.

On je rekao i da ga veoma brinu vojne vežbe NATO-a u Poljskoj planirane za sledeću godinu.

„Odmah uz granice Belorusije na proleće naredne godine Alijansa će održati velike vojne vežbe. Takvi manevri se nisu održavali u blizini naših granica“, rekao je beloruski lider.

„Ne znam kome je to potrebno“, zaključio je Lukašenko.

(Sputnjik)