петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Александар Чуровић: Амбасада Србије у ЦГ тражила од мене да признам кривицу за наводни тероризма и покушај државног удара
Хроника

Александар Чуровић: Амбасада Србије у ЦГ тражила од мене да признам кривицу за наводни тероризма и покушај државног удара

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 14. јун 2017.

"Представница амбасадора Србије у Црној Гори у разговорима је потенцирала нагодбу са тужилаштвом (споразумно признање кривице). Породица ми је патила, тражили су од мене да дођем кући, то јест да признам дјело које ми се ставља на терет, а које ја нијсам учинио”, пише у Чуровићевој изјави

Александар Чуровић тврди да је представница српске амбасаде у Подгорици тражила од њега да призна кривицу у истрази наводног покушаја тероризма 2016. године.

Један од осуђених за покушај државног удара у Црној Гори је написао да, упркос признању на суду, негира учешће у тим радњама и ту изјаву је овјерио у Шапцу код јавног биљежника Ненада Вујића.

“Вијестима” из србијанске амбасаде јуче нијесу одговорили на оптужбе Чуровића.

Лидери Демократског фронта његово писано признање подијелили су јуче новинарима на ванредној конференцији за медије. Шапчанин је саопштио да је лаж све што је 8. марта рекао у подгоричком Вишем суду, када је признао да је 16. октобра 2016. требало да се сукоби са полицијом испред Скупштине. Тврди да је ту изјаву дао под притиском и на захтјев специјалног тужиоца Саше Чађеновића, који му је претходно написао и тражио од њега да је научи напамет.
“Три пријатеља која су дошла са мном у Црну Гору су постигла споразум са тужилаштвом и пуштени су на слободу. Разговарао сам са адвокатом који ми је изнио све прогнозе и постојала је могућност да ме на основу њихових признања осуде на казну затвора од четири до осам година. Представница амбасадора Србије у Црној Гори у разговорима је потенцирала нагодбу са тужилаштвом (споразумно признање кривице). Породица ми је патила, тражили су од мене да дођем кући, то јест да признам дјело које ми се ставља на терет, а које ја нијсам учинио”, пише у Чуровићевој изјави.

Објашњава да је у таквим околностима и под притиском одлучио да призна кривицу:

“Послије 132 дана ми је укинут притвор и обезбијеђен ми је смјештај у хотелу, о трошку државе. Уцијењен сам да суђење буде јавно, у противном не би било споразума, самим тим ни изласка из Спужа. Није ми нуђен новац, нити бих га прихватио... Из љубави сам пошао у Црну Гору и завршио у Спужу као криминалац који је планирао да се голорук туче са полицијом и заузме Скупштину! Зашто? Коме је у интересу да невине хапси и представља као негативце? Коме је овај 'државни удар' био од користи... Све што сам изјавио у суду рекао сам под притиском и на захтјев специјалног тужиоца Саше Чађеновића. Самим тим нема никаквог смисла судити некоме на основу мог споразума и оптуживати недужне”, пише у Чуровићевој изјави.

Чуровић, Никола Ђурић, Синиша Ћетковић, Дејан Станојевић и Ивица Матић почетком марта у Вишем суду осуђени су на по пет мјесеци затвора због кривичног дјела - стварање криминалне организације, у случају покушаја тероризма.

У готово идентичним изјавама признали су да су допутовали у Подгорицу да подрже протесте ДФ-а и да се са политичарима и народом, у насталом метежу, физички потуку са полицијом, пробију кордон и насилно заузму Скупштину.

Један од њих је рекао да је на шаке требало да се бију са полицијом.

Прије Чуровића, и Мирко Паја Велимировић накнадно је промијенио изјаву.

Члан Равногорског покрета у изјави овјереној у новопазарском суду тврди да је лаж све што је црногорској полицији, тужилаштву и Вишем суду рекао о припремању наводног крвопролића на дан парламентарних избора 16. октобра 2016.

Послије политичких говора, на шаке се бијемо са полицијом

Након што је Чуровић са пријатељима признао кривицу, судија Борис Савић тада је констатовао да је њихова казна мања јер је суд “пошао од тога да сте подведени од људи који су на врху криминалне организације”:

“И ваш степен кривице је мањи. Осим тога, помогли сте да се поступак заврши. Казна од пет мјесеци је адекватна за оно што сте урадили”.

Из Специјалног тужилаштва саопштено је да су петорица држављана Србије признали да су били дио криминалне организације чији је план био насилни улазак у Скупштину и противуставно проглашење ДФ-а за побједника демократских избора 16. октобра.

У готово идентичним изјавама признали су да су допутовали у Подгорицу да подрже протесте ДФ-а и да се са политичарима и народом, у насталом метежу, физички потуку са полицијом, пробију кордон и насилно заузму Скупштину.

Чуровић је у суду рекао да у цјелости признаје да је постао члан криминалне организације, али и да не зна ко је организатор:

“Сједио сам код Александра Алексића, који ми је рекао да га је контактирао Мирко Велимировић и предложио да пођемо у Црну Гору и подржимо опозицију ДФ. Велимировић му је рекао да је власт криминална и да треба подржати Србе у Црној Гори, те да треба доћи до смјене власти и да ћемо да се сукобимо са полицијом. Физички да пробијемо кордон и заузмемо Скупштину и останемо тамо док не стигне помоћ. На шаке је требало да се бијемо са полицијом. После завршетка говора политичара, требало је да кренемо да заузмемо - Скупштину”, казао је Чуровић.

(Вијести) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер