петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Александар Чепурин у Косовској Митровици: Основ за решење косовског проблема је Резолуција 1244
Хроника

Александар Чепурин у Косовској Митровици: Основ за решење косовског проблема је Резолуција 1244

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 23. јул 2016.

 Амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је данас у Косовској Митровици да је основ решења косовског проблема поштовање Резолуције 1244 СБУН.

Важно је одржавати дијалог уз узајамно поштовање, а друга веома битна ставка је Споразум о Заједници српских општина, који је договорен, али није реализован, рекао је Чепурин, а преноси митровички Радио Контакт плус.

Косовска страна треба да се ангажује да се Споразум реализује да би српско становништво на Косову и Метохији било заштићено, нагласио је Чепурин.

Након тродневне посете Косову и Метохији, амбасадор Чепурин положио је данас венце на споменик "Белом анђелу" и споменик руском конзулу Григорију Степановичу Шчербину у Косовској Митровици.

- “Желим да се захвалим градоначелницима који су данас дошли, на спремности за састанак и размену мишљења. Надам се да ћемо водити врло прагматичан разговор и разменити утиске и мишљења о будућности. Битно је да се привреда очува, да становништво не одлази одавде, да ту остану да раде, живе и да се враћају на Косово - казао је Чепурин.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић захвалио је амбасадору Чепурину на посети и доследности у поштовању и очувању Резолуције СБ УН 1244.

“Ми вам се захваљујемо што разумете положај српског народа на простору КиМ. Током разговора ћемо још једном исказати забринутост када је у питању формирање Заједнице српских општина, која је кључна за опстанак српског народа. Овдашњи народ спреман је да све проблеме решава мирним путем, уз дијалог”, подвукао је Спирић.

Венце на споменик руском конзулу Шчербину положили су и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, градоначелник општине Звечан Вучина Јанковић и градоначелник општине Лепосавић Драган Јаблановић.

Чепурин је са својим домаћинима данас обишао и повратничко насеље Сунчана долина у општини Звечан.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер