Početna strana > Hronika > Aleksandar Čepurin na svečanom prijemu povodom Dana Rusije: Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno; Vučić: Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!
Hronika

Aleksandar Čepurin na svečanom prijemu povodom Dana Rusije: Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno; Vučić: Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. jun 2019.

Na prijemu u ambasadi povodom Dana Rusije odlazeći ambasador Aleksandar Čepurin odao je priznanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za unapređenje odnosa.

Svečanim prijemom u Ambasadi Rusije u Beogradu obeležen je Dan Rusije, a odlazeći ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio je tom prilikom prvi primerak svoje male knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, predsedniku Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa.

Vučić povodom Dana Rusije: 'Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Rusija imaju strateške i partnerske odnose poštovanja i razumevanja.

"Svaki veliki dan za Rusiju je važan i veliki dan i za Srbiju. Živelo srpsko-rusko prijateljstvo", rekao je Vučić na prijemu povodom Dana Rusije.

Na svečanosti u Ambasadi Rusije kazao je da je to veliki praznik za "prijateljski, bratski ruski narod", da je to "svetkovina svakog ruskog građanina koji poštuje ideale slobodarstva i nezavisnosti".

Vučić je pročitao čestitku u kojoj je, povodom Dana Rusije, poručio predsedniku Vladimiru Putinu da ga "iskreno raduju dostignuća" Rusije.

"Strateški i partnerski odnosi Srbije i Rusije potvrđeni su vašom posetom Beogradu (u januaru), ona je ostavila trag u duši srpskog naroda", poručio je Vučić Putinu.

Vučić je mnogo uradio za odnose Srbije i Rusije

Odlazeći ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Čepurin, izjavio je na srpskom jeziku da "nema mnogo zemalja koje su kao Srbija i Rusija podržavale jedna drugu tokom vekova" i da je uveren da će njihova saradnja biti "još bogatija i dinamičnija".

"Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno", ukazao je Čepurin.

On je kazao da je tokom godina u Beogradu "osećao podršku Vučića koji je izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa" i da je "siguran da će u budućnosti uraditi još više".

Čepurin je Vučiću uručio prvi primerak svoje knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, u kojoj je "pokušao da izrazi koliko je zavoleo Srbiju". Knjiga će biti u prodaji u Beogradu i Moskvi po završetku Čepurinove misije u Srbiji.

Ruski ambasador je dodao da je 12. jun dan "kada svi Rusi dele najsvetlija, najdublja osećanja: ljubav prema otadžbini, ponos, odgovornost za sadašnjost i budućnost Rusije".

Dan Rusije se obeležava u znak sećanja na donošenje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine. Tom Deklaracijom je označen početak ustavnih reformi u Rusiji, tada jednoj od 15 republika Sovjetskog Saveza.

Na prijemu su bili predsednice Skupštine i Vlade Srbije, Maja Gojković i Ana Brnabić, ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i predstavnici drugih političkih stranaka, diplomatskog kora, Vojske Srbije, medija i druge zvanice. A od predstavnika opozicije bio je prisutan samo narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

Dodik zahvalio Čepurinu za jačanje veza i širenje istine

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zahvalio je odlazećem ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu za "sve što je učinio na jačanju veza ruskog i srpskog naroda", prenela je agencija Srna.

"Tokom Vašeg mandata pokazali ste ne samo da ste sjajan poznavalac prilika u Srbiji, nego i u celom regionu. Vaše veliko diplomatsko iskustvo i veštine doprineli su širenju istine o položaju Srba na Kosovu i u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je istako i da će Čepurin ostati upamćen kao "istinski prijatelj svih Srba", saopšteno je iz njegovog kabineta.

(Agencije)