среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Александар Боцан-Харченко: Русија не тражи нову резолуцију о КиМ, већ да сви који учествују у решавању тог питања поштују актуелну Резолуцију 1244
Хроника

Александар Боцан-Харченко: Русија не тражи нову резолуцију о КиМ, већ да сви који учествују у решавању тог питања поштују актуелну Резолуцију 1244

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 27. мај 2020.

 Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да Русија не тражи нову резолуцију о Косову и Метохији, него да сви који учествују у решавању питања Косова и Метохије поштују актуелну Резолуцију 1244 Савета безбједности УН, која остаје у пуној мери на снази.

"Кад и ако дође до неког решења само две стране, Београда и Приштине, без наметања споља, онда Савет безбедности УН има могућност да такву одлуку потврди путем резолуције, што је уобичајен поступак", рекао је руски амбасадор за "Спутњик".

Он је истакао да Русија пре свега поштује суверенитет и територијалну целовитост Србије, те напоменуо да у Резолуцији 1244 има пуно питања која се односе на привремене приштинске институције, привремени статус, међународне активности и друго.

"Када дође до стабилнијег решења Београда и Приштине као резултата дијалога, наравно биће могућа промена више тачака Резолуције 1244 које се односе, на пример, на делатност међународног присуства", рекао је он.

Боцан-Харченко је рекао да Русија не мисли да Кфор и Еулекс или неке друге међународне институције треба да остану заувек на Косову, те додао да је због тога могућа промена резолуције, али да је за сада прерано да се прича о детаљима.

"Сада нико поуздано не зна када је могућ почетак дијалога Београда и Приштине", навео је он.

Боцан-Харченко је навео да се став Русије скоро поклапа са ставом Београда и да постоји сагласност око кључних елемената везано за Косово и Метохију.

"Морамо пре било какве одлуке о улози Русије у дијалогу да поуздано знамо суштину, дневни ред, да се сви ранији договори испуњавају, јер неке кључне тачке нису испуњене. Такође, треба да ради суд у Хагу, а не само да прикупља податке и ствара привид да ради, него да стварно ради", истакао је руски амбасадор.

Он је оценио да је дуготрајно и реално решење могуће постићи само кроз дијалог у складу са Резолуцијом 1244, што ће бити и у интересу Србије и целог региона.

Боцан-Харченко је истакао да по питању Косова председници Србије Александар Вучић и Русије Владимир Путин имају отворен, искрен, исцрпан дијалог и размену мишљења.

(Срна)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер