Хроника

Албанци припремили јединствен став против Мартијa

Штампа
недеља, 23. јануар 2011.

ТИРАНА – Делегација Албанија ће на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе наступити са јединственим ставом против извештаја Дика Мартија, иако се политичке партије у земљи оштро споре око многих унутрашњих питања.

Делегацију Албаније ће, како су најавили медији у Тирани, предводити премијер Саљи Бериша, уколико не промени одлуку због немира и крвавих демонстрација у којима су три особе погинуле, а неколико десетина рањено. Према наводима листа „Газета шћиптаре”, Министарство спољних послова је на четири странице припремило званичан одговор Тиране који ће делегација предати Савету Европе.

Савету Европе ће, како је најављено, бити уручена и петиција коју је иницирало Удружење ратних ветерана ОВК, коју су у последње две седмице потписивали Албанци на Косову, у Албанији, Македонији и Србији, односно у Прешеву и Бујановцу.

У њој се истиче да су припадници тог народа увређени због оптужби које је изнео известилац савета Европе Марти.

„Ми, узнемирени грађани, потписујемо ову петицију као одговор на извештај Дика Мартија у коме он покушава да оцрни нашу нацију, наше право на борбу за слободу и независност од тоталитарног режима Србије”, пише у петицији.

Албански медији тврде да је тај апел „потписао велики број грађана” и да ће документ бити упућен и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Тирана је, као и Приштина, категорички одбацила тешке оптужбе Мартија који тврди да су припадници ОВК Хашима Тачија заробљене Србе убијали у логорима на северу Албаније и њихове органе продавали пацијентима у западној Европи и Израелу, да су се бавили и кријумчарењем оружја и наркотика.

Албански премијер Бериша оптужио је швајцарског сенатора Мартија да је „антиалбански расиста” и „слуга српских интереса”.

Извештај Мартија наћи ће се у уторак на дневном реду заседања Парламентарне скупштине Савета Европе.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]