Početna strana > Hronika > Albanci pripremili jedinstven stav protiv Martija
Hronika

Albanci pripremili jedinstven stav protiv Martija

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 23. januar 2011.

TIRANA – Delegacija Albanija će na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nastupiti sa jedinstvenim stavom protiv izveštaja Dika Martija, iako se političke partije u zemlji oštro spore oko mnogih unutrašnjih pitanja.

Delegaciju Albanije će, kako su najavili mediji u Tirani, predvoditi premijer Salji Beriša, ukoliko ne promeni odluku zbog nemira i krvavih demonstracija u kojima su tri osobe poginule, a nekoliko desetina ranjeno. Prema navodima lista „Gazeta šćiptare”, Ministarstvo spoljnih poslova je na četiri stranice pripremilo zvaničan odgovor Tirane koji će delegacija predati Savetu Evrope.

Savetu Evrope će, kako je najavljeno, biti uručena i peticija koju je iniciralo Udruženje ratnih veterana OVK, koju su u poslednje dve sedmice potpisivali Albanci na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, odnosno u Preševu i Bujanovcu.

U njoj se ističe da su pripadnici tog naroda uvređeni zbog optužbi koje je izneo izvestilac saveta Evrope Marti.

„Mi, uznemireni građani, potpisujemo ovu peticiju kao odgovor na izveštaj Dika Martija u kome on pokušava da ocrni našu naciju, naše pravo na borbu za slobodu i nezavisnost od totalitarnog režima Srbije”, piše u peticiji.

Albanski mediji tvrde da je taj apel „potpisao veliki broj građana” i da će dokument biti upućen i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Tirana je, kao i Priština, kategorički odbacila teške optužbe Martija koji tvrdi da su pripadnici OVK Hašima Tačija zarobljene Srbe ubijali u logorima na severu Albanije i njihove organe prodavali pacijentima u zapadnoj Evropi i Izraelu, da su se bavili i krijumčarenjem oružja i narkotika.

Albanski premijer Beriša optužio je švajcarskog senatora Martija da je „antialbanski rasista” i „sluga srpskih interesa”.

Izveštaj Martija naći će se u utorak na dnevnom redu zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

(Tanjug)