Početna strana > Hronika > Ajatolah Ali Hamnei: Iran će sigurno nastaviti da smanjuje obaveze po nuklearnom sporazumu iz 2015. godine
Hronika

Ajatolah Ali Hamnei: Iran će sigurno nastaviti da smanjuje obaveze po nuklearnom sporazumu iz 2015. godine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. jul 2019.

Iran će "sigurno nastaviti" da smanjuje obaveze po međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu iz 2015. godine, upozorio je danas vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei.

"Tek smo počeli sa smanjujemo obaveze, a taj proces će se sigurno nastaviti", rekao je ajatolah i optužio Evropu da ne poštuje svoje obaveze.

Iran je nedavno povećao nivo obogaćivanja uranijuma preko granice dozvoljene sporazumom.

Teheran nastoji da navede Evropljane da obezbede bolje uslove i omoguće Iranu da prodaje naftu.

Hamnei je u govoru na državnoj televiziji rekao da će Iran "u pravo vreme i na pravom mestu" reagovati na zaplenu tankera s iranskom naftom, kojeg je "okrutna Velika Britanija" zaustavila kod Gibraltara.

"Okrutna Velika Britanija sprovela je pirateriju i krađu našeg broda dajući toj krađi neku zakonitost", rekao je iranski vrhovni vođa i dodao da njegova zemlja neće dozvoliti da "takva zloba ostane bez odgovora".

"Odgovorićemo u pravno vreme i na pravom mestu", dodao je on.

Tanker je na zahtev SAD zaustavljen 4. jula pod sumnjom da je naftu prevozio Siriji, čime bi bile prekršene sankcije koje su američke vlasti uvele Iranu.

(Beta, AFP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner