Početna strana > Hronika > Agencija za borbu protiv korupcije: Proveravamo ima li uslova za pokretanje postupka protiv Nebojše Stefanovića zbog mogućeg sukoba interesa
Hronika

Agencija za borbu protiv korupcije: Proveravamo ima li uslova za pokretanje postupka protiv Nebojše Stefanovića zbog mogućeg sukoba interesa

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

Agencija za borbu protiv korupcije proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, a povodom navoda da se njegov otac Branko Stefanović bavi trgovinom oružja, rečeno je za TV N1 u Agenciji.

„Agencija za borbu protiv korupcije odlučuje o sukobu interesa svih funkcionera, uključujući i eventualni sukob interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. U toku je prethodna provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka“, rekli su za N1 u Agenciji.

Ovo je inače prva reakcija te institucije nakon višenedeljnog iznošenja informacija o mogućem sukobu interesa ministra Stefanovića. I novinari Insajdera pitali su Agenciju da li je povodom toga nešto preduzela, ali odgovor nismo dobili.

Naime, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, a da je umešan u trgovinu oružjem objavljeno je i na specijalizovanom portalu „Arms Watch“ .

Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca.

Ove činjenice su bile povod da novinarka Insajdera pita ministra Stefanovića kako je moguće da to nije dovoljno da iz moralnih razloga, a zbog mogućeg sukoba interesa, ili podnese ostavku ili traži od oca da prestane da se bavi tim poslom. Međutim, Stefanović na to pitanje nije konkretno odgovorio, već je konstatovao da ništa u svom životu nije uradio protiv zakona i da je uveren i članovi njegove porodice rade sve u skladu sa zakonom.

Vučić: Branko Stefanović je samo običan zaposleni u firmi GIM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na RTS-u da je ministru Stefanoviću poručio da će, ako su on ili njegov otac Branko Stefanović uradili nešto protivzakonito u fabrici oružja Krušik, morati da odgovaraju pred zakonom.

On je naveo da je „o svemu pitao Stefanovića”, a govoreći o sukobu interesa dodao da je Branko Stefanović „samo običan zaposleni” u firmi GIM. Na pitanje o dozvoli koju dodeljuje MUP, na čijem je čelu Nebojša Stefanović, Vučić je odgovorio da je za izvoz oružja potrebno pet dozvola.

„Šta to znači, ako je pekar onda ne može da bude član porodice ministra (poljoprivrede Branislava) Nedimovića zbog žita koje dobija sa naših polja”, upitao je Vučić.

Ranije je ministar policije negirao da njegov otac ima bilo kakve veze sa trgovinom oružjem.

(N1, Insajder)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner